Älvåkraskolan och trygghetsteamet anordnar återkommande föräldrakaféer, torsdagens tema var föräldrar till barn i en digital omvärld. Inbjudna var föräldrar till barn i alla åldrar. Bland annat visades filmen "Är det delbart" som är en del i polisens nationella kampanj om nakenbilder på internet. Den har även använts i undervisningen under diskussion om hur man ska bete sig på internet.
– Ni skulle häpna över vad vi kan få se. Vi har en liten skola på en liten ort så det är inte så roligt när något blir fel. Vi märker att vi har elever som stannar hemma och ångrar saker och ting, framför allt är det unga flickor som drabbas och ångrar sina val, säger Pia Åhman, biträdande rektor på Älvåkraskolan.
Kaféet blev lite delad föreläsning, frågor och svar samt gruppdiskussioner. Alla deltagare verkade ganska överens om att det inte är jättelätt att hantera den digitala världen med sina barn.
– Man pratade förut om att debutera tidigt med cigaretter och alkohol som kunde vara en inkörsport till droger. Det här med att skicka nakenbilder i dag kan vara en inkörsport till prostitution. Man flyttar sitt mänskliga värde när man skickar bilder, kanske börjar man sen ta betalt för det, då är man inne på den banan, säger Stefan Nilsson.
Han menar att en telefon ger barnen tillgång till hela världen.
– Men det ger också hela världen tillgång till barnen. Där behöver föräldrar vara närvarande och guida sina barn. Som hjälp kan man vända sig till statens medieråd, säger Nilsson.
Närvarande föräldrar ser han som lösningen på väldigt mycket och tryckte på att i slutet av filmen som visades kunde den drabbade flickan prata med sina föräldrar, men då gäller det att den relationen redan finns där så att barnen har förtroende för föräldrarna. Men också att föräldrar måste våga sätta gränser både digitalt och i verkligheten istället för att bara vara kompis med barnen varje dag.
– En del säger att de gör vad de kan, men ungarna är ändå ute kvällen efter. Man äger rätten till utegångsförbud, får man ingen reaktion den kvällen så är det för kort tid. Det är knappt ett straff om de får ha sin mobiltelefon eller spela onlinespel som vanligt. Barn som åkt för rattfylla i sin epa-traktor tar idag en selfie som de delar med kompisarna för att det är coolt och föräldrarna köper ett alkolås istället för att säga att nu är det färdigkört, säger Stefan Nilsson.