Ordet feuk betyder "arbetspass" på Pitemål, men i detta fall står bokstäverna även för företagsamhet, engagemang, utveckling och kreativitet.
Tanken är att eleverna, som är i åldrarna sex til lnio år, ska få lära sig att vara kreativa och företagsamma, men också att uppföra sig på ett trevligt och serviceinriktat sätt mot andra människor.
Delas med Abdoul
Under höstterminen jobbar skolans tre klasser en förmiddag i veckan med att tillverka saker till julbasaren.Matematik tränar de med att lära sig räkna pengar, en viktig övning om de ska kunna ge tillbaka rätt summa till kunderna och klara växelkassan när det blir dags för försäljning.
Viktigt är det också att lära sig dividera. När julbasaren är över och kassan räknas ihop, ska nämligen det som blir över då materialkostnaden är betald, delas i två lika högar: En till skolans fadderbarn Abdoul i Burkina Faso, Afrika, en till Bäckskolans klasser.
Generösa kunder
- Vi hjälps åt att räkna ut vad kunderna ska betala och hur mycket de ska ha tillbaka, förklarade Lovisa Olsson, en av de unga försäljarna som hade fullt upp på julbasaren i fredags.Kunderna, som i många fall bestod av stolta mor- och farföräldrar till någon av Bäckskolans elever, var inte särskilt noga med att få tillbaka rätt växel.
- Det här blir 90 kronor, men du får 100 av mig, sa en köpare då hon kom till kassan med ett par halsband och några julkort.
- Här prutas det åt rätt håll, konstaterade en annan kund med glimten i ögat.
God kommers
I skolmatsalen serverades det kaffe med dopp och i ett angränsande rum kunde de som hellre ville fika hemma köpa med sig diverse bakverk, alltifrån potatisbakelser och wienerbröd till hälsosamt matbröd med kruskakli och rågkross.- Vi har använt nio onsdagsförmiddagar till att baka till julbasaren. Eleverna har varit jätteduktiga! Som tur är har några föräldrar hjälpt till också, sa hemkunskapsläraren Ann Grahn, som assisterade Bäckskolans unga försäljare i den tillfälliga brödbutiken.
Att kommersen var strålande gladde förstås elever och skolpersonal. Glad blir också fadderbarnet Abdoul, som bor i ett av världens fattigaste länder, när han snart får mer pengar från Bäckskolan i Älvsbyn.