Avverkning gav miljonklirr

Skogsavverkningarna gav 3,8 miljoner kronor i bruttointäkter. Kommunen gjorde en lönsam affär genom att sälja virket innan priserna föll.

Totalt gav avverkningen av drygt 6 000 kubikmeter kommunal skog 3,8 miljoner kronor i intäkter. På friluftsområdet Åsen har skogen glesats ut och jorden ska inte markberedas.

Totalt gav avverkningen av drygt 6 000 kubikmeter kommunal skog 3,8 miljoner kronor i intäkter. På friluftsområdet Åsen har skogen glesats ut och jorden ska inte markberedas.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-11-14 06:00

I början av sommaren slutavverkade och gallrade Sveaskog ut skogen de köpt på rot av Älvsbyns kommun. På 50 hektar höggs bränsleved, massaved och timmer till en total volym på 6 378 kubikmeter fast under bark.

Bruttointäkten blev 3,8 miljoner kronor och skogen såldes precis innan virkespriserna föll.

- Veckan efter sjönk det med 50 kronor per kubik. Det var riktigt på topp då jag sålde det, säger Lars Nyberg, arbetsledare på Älvsbyns fastigheter AB.

Vinsten avsätts
Mycket går rätt ned i kommunkassan men en del av vinsten avsätts till framtida kostnader för röjning, gallring och plantering. Hittills i år har cirka en halv miljon kronor från intäkterna satsats på skogsvård.

Åtgärder som har varit eftersatta i många år.

- Jag har blivit lovad att få bedriva ett vettigt skogsbruk. Annars hade jag inte avverkat något, säger Lars Nyberg.

Upprörda känslor
I skogsbruksplanen finns fler områden med äldre skog som kan avverkas men enligt Lars Nyberg bör en ny försäljning ske först när virkespriserna har stigit.

- Det är vansinnigt att göra något mer nu när vi inte får samma pris som förra gången.

I delar av centrala Vidsel och vid Kanisberget avverkades stora delar av kommunens skog. Det som röjde mest upprörda känslor var gallringen av friluftsområdet Åsen. PT skrev om en Älvsbybo som ansåg att det var omdömeslöst att göra så stor skada i den vackra naturen.

- Det är många som säger nu att det blev jättefint. Vissa tycker att det hade gått att ta lite mer medan andra tycker mindre, säger Lars Nyberg.

Enligt honom blir det inga andra åtgärder på Åsen. De grova tallarna får stå kvar och marken ska inte markberedas. Ris har plockats upp och några markskador från skogsmaskinerna har åtgärdats.

- Åsen är gjord som en parkavverkning där vi har tagit hänsyn till naturvärden, vandringsområden och närhet till bebyggelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om