Återkomsten av Trolltagen spikad

Koreografen Mats Isaksson har haft planer på att ta med sig baletten till både Stockholm och USA. Men han är glad över att Trolltagen är tillbaka där föreställningen hör hemma.– Storforsen är en magnet i sig, säger han.

Mats Isaksson och Veronica Leo jobbade tillsammans redan inför första premiären av Trolltagen i juli 1987. Nu gör de comeback. Mats Isaksson har hjälp av Tobias Hallengren.

Mats Isaksson och Veronica Leo jobbade tillsammans redan inför första premiären av Trolltagen i juli 1987. Nu gör de comeback. Mats Isaksson har hjälp av Tobias Hallengren.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-04-16 20:34

Videon är inte längre tillgänglig

Tanken fanns i huvudet på Mats Isaksson redan 1984, men det var först tre år senare som Trolltagen föddes. Sedan premiären i juli 1987 har det blivit 70 föreställningar med sammanlagt 150 000 besökare. Nu – efter åtta års frånvaro – är det återigen dags för den förtrollade baletten att inta naturscenen i Storforsen.

Under uppehållet har koreografen haft tankar på att ta med sig föreställningen söder ut, bland annat till Vitabergsparken i Stockholm. Han har även haft en USA-dröm.

"Gjort för Storforsen"

– Jag har bott i Kalifornien i sju år, under tiden jag arbetade med Trolltagen så bodde jag där på vintrarna. Där har vi också en väldigt fin utomhusscen. Och eftersom kostymerna är lätta att transportera hade jag tankar på det också.

Han är dock glad över att baletten är tillbaka i Älvsbyn.

– Det bästa och trevligaste är ju att göra det här. Trolltagen är helt och hållet gjort för Storforsen. Vi använder ju klipporna och hela landskapet runt om kring. Det skulle bli något helt annorlunda om man gjorde det någon annanstans.

"Efterfrågan är stor"

Maj-Lis Johansson, Elisabet Nilsson Singh och Jimmy Stenman har bildat "Trolltagen i Storforsen ekonomiska förening".

– Ambitionen är att det ska bli återkommande. Man ska veta att i juli är det Trolltagen i Storforsen, säger Jimmy Stenman.

Han jobbar till vardags på Storforsens hotell och berättar att han ofta möter gäster som frågar efter baletten.

– Efterfrågan är stor. Jag tror att det är många som har varit där när de har varit mindre och minns det som en trevlig upplevelse för familjen.

Projektledaren Susanne Karlsson jobbar med en förstudie inför kommande år.

"Utöka konceptet"

– Hur gör man för att folk ska komma tillbaka och se en balett de redan har sett, det är det som är utmaningen. Vi försöker titta på vilka andra intressenter det finns och hur man skulle kunna utöka konceptet, säger hon.

Baletten i sig är den samma som den var 1987. Den bygger på sagoberättelsen ”Vallpojken” som efter sin fattiga uppväxt träffar sin prinsessa och blir prins. Kostymerna måste dock ses över.

– Större delen har klarat sig bra fast än de är 30 år gamla. När jag gjorde dem föreställde jag mig hagel och alla möjliga väder, så mycket av materialet kommer från sportaffärer, säger kostymören Veronika Leo.

Den 25-26 april håller man en öppen dansaudition i Piteå. 25 roller ska tillsättas – varav 12 barn i åldrarna 6-7 år. Premiären är den 3 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!