Efter inspektion kom de flesta markprover tillbaka med bedömningen att de var mycket allvarligt förorenade med minst tio gånger högre värden än riktvärdet. Gräsmattan har på sina ställen blivit missfärgad eller så har gräset slutat växa.
Ägaren plockades in till förhör misstänkt för miljöbrott. Han erkände brott, och var villig att godta ett strafföreläggande. Då strafföreläggandet inte godkänts och betalats går det nu istället till åtal för miljöbrott.
Mannen som säger sig bott av och till i Sverige säger att han aldrig sålt bildelar och har inte någon sån verksamhet. Han visste inte om att man måste ha en hårdgjord yta för att fånga upp farliga vätskor från bilarna.
Anledningen till att det är så många bilar säger han är att när han tog över huset fanns redan många bilar på plats. Han har inte kunnat skaffa en ordentlig bil utan har istället köpt billiga skrotbilar av samma eller liknande modell för att ta delar av.
På gården fanns vid inspektionen en BMW, tre Audi, fyra Volkswagen, tre Ford, två Renault, en Chrysler, en Honda, en Opel och en Volvo med svenska registreringsskyltar. Tio av dessa ägs av mannen och han säger i förhör att några ägs av hans far, mor och kusin.
Samtidigt som mannen åtalas är Älvsbyns kommun inne i en föreläggandeprocess mot mannen. Efter många klagomål och till och med namninsamlingar har kommunen förelagt mannen vid vite om 120 000 kronor att transportera bort samtliga uttjänta fordon, avställda fordon, bildelar, biltillbehör, däck och annat farligt avfall från fastigheten inom åtta veckor. Beslutet togs i augusti 2021.
– Jag bad kommunen åka dit och titta, för de tog dit fler bilar före vintern. Jag var dit senast i morse och tittade. 19 bilar fanns på gården, säger en granne.
Kommunen beslutar om förbud att bedriva bilskrotningsverksamhet och kommer kräva ett vite på 50 000 kronor för varje överträdande. Han ska också betala 25 000 i tillsynsavgift.
– Han har delgetts om beslutet och så har vi kontrollerat nu här på vårkanten och det verkar som att fordonen finns kvar på den här fastigheten. Vi har inte utdömt vitet än men ska kommunicera inför det, säger Tobias Ström, miljöhandläggare på Älvsbyns kommun.
Om han delgetts föreläggandet så måste han väl vara informerad?
– Det stämmer, men det är en kommunikation efter föreläggandet också. I den processen är vi just nu, säger Tobias Ström.