Liothyronin är ett konstgjort sköldkörtelhormon som tas av patienter med hypotyreos.
I höstas upptäckte Takeda Pharma kvalitetsdefekter i flera satser av läkemedlet och en analys visade att upplösningshastigheten av tabletterna kunde sjunka under lagring och det kunde leda till att effekten av läkemedlet satte in långsammare eller blev lägre.
I december beslöt tillverkaren och Läkemedelsverket att omedelbart dra in tusentals tabletter från åtta satser av Liothyronin.
Ulrica Hamsch, från Älvsbyn, har ätit minst två burkar av den dåliga medicinen.
– Jag har inte kvar några burkar före juni, men sedan dess är jag säker på att det är den. Jag gissar dock att jag har ätit den längre, säger hon.
Hon började äta medicinen i slutet av 2014 och kände direkt att det var vad hon behövde. Men hösten 2015 började symptomen komma tillbaka och Ulrica Hamsch blev framför allt extremt trött.
– Det känns nästan som att man har narkolepsi, även om man sover tolv timmar är man hur trött som helst. Sedan har jag gått upp i vikt och tappat hår också, säger hon.
Läkaren sjukskrev henne i januari 2016.
– Jag fick diagnosen utmattad eller vad de kallade det. Jag tänkte att då är det väl så, för vi hade haft jättemycket på jobbet. Jag tänkte aldrig att det hade med något annat att göra, men nu är jag inte lika säker längre. Är det så att jag har ätit den här felaktiga medicinen sedan dess så har jag ju ingen utmattning, säger Ulrica Hamsch.
Hon var sjukskriven hela 2016 men har nu börjat om att jobba halvtid.
Efter att tillverkaren och Läkemedelsverket dragit in åtta satser beslöt man att man skulle informera distributörer, grossister och apotek – men inte patienter eller läkare.
Trots att indragningen klassades som allvarlighetsgrad två – den näst högsta klassen – i vilken läkemedlet anses kunna orsaka sjukdom eller felbehandling.
Ulrica Hamsch fick informationen om att hennes medicin kom från en dålig sats via media.
– Det känns fruktansvärt. Det känns nästan som att de vill mörka det, att vi inte skulle få veta något. Samtidigt som många faktiskt har varit sjuka. Nu kan man förstå varför man har varit sjuk, det känns så. Men jag kan inte säga att det är så.
Läkemedelsverket bedömde risken för patienterna som mycket låg eftersom man ansåg att det inte fanns någon indikation på att tabletterna skulle innehålla fel mängd av det rätta aktiva ämnet.
Läkemedelsverket har gått ut med en skrivelse på sin hemsida där de beklagar händelsen.
Annika Ekbom Schnell, klinisk utredare på Läkemedelsverket, tycker att det hade varit klokt att gå ut och informera.
– Men man kan inte backa bandet och göra om. Vi kommer att ta lärdom av det här fallet och ta med oss det nästa gång det händer någonting, säger hon till SVT.
Takedas vd Linn Mandahl Skepp skriver i ett mejl till SVT att företaget kommer att förbättra sin kommunikation i framtiden och att de beklagar den oro och de problem som indragningen orsakat.
Ulrica Hamsch hoppas att hennes nya piller ska funka som de ska.
– Ja, jag klarar mig inte en dag utan dem.