Asfalten rivs upp för att minska driftskostnader

Breda gator på bostadsområdena Altuna och Västermalm smalnas av till sex meter. 20 000 kvadratmeter asfalt rivs upp.- Vi höjer trafiksäkerheten och sänker driftskostnaderna. Framtida beläggningar blir mycket billigare, säger Jan Sipola, vd för Älvsbyns Energi AB.

Rasmus Persson från Luleå markanläggning sår in gräs där det tidigare låg asfalt. Många har kritiserat avsmalningen men själv tycker han det blir bättre. "Det blir mycket finare", säger han.

Rasmus Persson från Luleå markanläggning sår in gräs där det tidigare låg asfalt. Många har kritiserat avsmalningen men själv tycker han det blir bättre. "Det blir mycket finare", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-10-03 06:00

I slutet av juni fick Älvsbyns Energi AB riktlinjer från politikerna att de måste sänka driftskostnaderna och samtidigt höja trafiksäkerheten i flera villaområden.

- Folk skriver medborgarförslag och vill ha trafikhinder. De klagar på att det körs för fort, säger energibolagets vd Jan Sipola.

Blandade åsikter
Många gator på Altuna och Västermalm har varit 10 till 15 meter breda och Jan Sipola fick politiskt stöd för sin lösning av problemet - att smalna av gatorna till sex meter och ersätta asfalten med grönyta.

Trots att upprivningen av 20 000 kvadratmeter asfalt kostar en miljon kronor räknar bolaget med att spara tre miljoner vid nästa beläggning. Snöröjningen blir också billigare med smalare gator, enligt Jan Sipola.

- Vi måste göra investeringar för att få ner driftskostnaderna. Det är välanvända pengar att satsa en miljon och få tillbaka tre.

Entreprenörerna på Luleå markanläggning har jobbat febrilt med att gräva upp asfalt och så in gräs. Vissa villaägare är positiva medan andra riktar skarp kritik mot avsmalningen.

- Reaktionerna har kommit när vi har börjat gräva, men sen när det har blivit matjord och insått då kommer beröm istället, säger Jan Sipola.

Irriterade närboende PT talat med förstår inte hur det ska leda till besparingar och är besvikna över att förlora gata att parkera bilar på. Ett argument är att kommunen istället för att riva upp asfalt kan ploga smalare istället.

Asfalten återanvänds
- Sedan ringer tio stycken och undrar varför vi inte har plogat hela gatan. Det blir ohållbart, säger Jan Sipola.

Asfalten som ersätts med gräs står på kommunal mark. Vem ska klippa gräset?
- Villaägarna klipper redan i dag på kommunal mark och 95 procent lär klippa gräsytan. Sedan är det klart att vi måste hålla efter och gå in och klippa någon gång på sommaren.

Vad gör ni med asfalten ni river upp?
- Den krossar vi och återanvänder. Till exempel i Vidsel där vi har grävt om vatten och avlopp i ett par år, säger Sipola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om