Tungt stipendium till scenpoet och Arvidsträskförfattaren

Rubus Arcticus-stipendiet är ett av Sveriges största kulturstipendier. I år delades det ut både till en Älvsbybo och en "hedersälvsbybo".
– Alltså jättejättekul och ärofyllt känns det. Det här är stort, säger Josefin Şîlan Karlsson.

Rubus Arcticus är ett av Sveriges största kulturstipendier. Här är några av de som fick stipendier. Från vänster Caroline Snäll, Josefin Şîlan Karlsson, Kjell Peder Johanson, Magnus Röjlind som tar emot för Fredrik Hangasjärvi, Sofia Rutbäck Eriksson och Erik Thrönqvist. Tess Olofsson saknas på bilden.

Rubus Arcticus är ett av Sveriges största kulturstipendier. Här är några av de som fick stipendier. Från vänster Caroline Snäll, Josefin Şîlan Karlsson, Kjell Peder Johanson, Magnus Röjlind som tar emot för Fredrik Hangasjärvi, Sofia Rutbäck Eriksson och Erik Thrönqvist. Tess Olofsson saknas på bilden.

Foto: Reino Jillker

Älvsbyn2024-11-20 16:30

Det är Region Norrbotten som delar ut stipendiet på 100 000 kronor och det är avsett för konstnärlig utveckling av professionella kulturskapare med Norrbottensansknytning. Vidselaren Josefin Şîlan Karlsson är den första att tilldelas stipendiet för scenpoesi.

Är det en bekräftelse av konstformen?

– Jättemycket det. Det känns jättestort för mig som person och kulturskapare, men extra mycket för scenpoesi och spoken word i regionen, och faktiskt även nationellt. Det här är ett stort stipendium nationell och det finns väldigt få offentliga stipendier i samma kaliber. Så jag hoppas det här är något som kan inspirera andra och öppna dörrar, säger Josefin Şîlan Karlsson.

undefined
Den flerfaldigt prisbelönade Vidselbon Josefin Sîlan Karlsson, tilldelas Rubus Arcticus-stipendiet för sin scenpoesi. "Det känns jättestort för mig som person och kulturskapare, men extra mycket för scenpoesi och spoken word i regionen", säger hon.

Närmast på hemmaplan kommer hon arrangera poesikväll med Norrscen i Älvsbyn i januari, men annars håller hon i spoken word-workshops och annat i fyrkantenområdet under december.

Sofia Rutbäck Eriksson kan man beskriva som "hedersälvsbybo". Hon är inte från Älvsbyn, men hennes man är från Älvsbyn, och hennes kanske mest kända bokserie utspelar sig i Älvsbyns kommun, den i Sofias berättelser ytterst mordtyngda byn Arvidsträsk.

– Det känns obeskrivligt roligt. Först och främst skriver jag genres som kanske inte nämns i kulturella sammanhang, "feelgood" och "cozy crime." Att få ett stipendium är både ett erkännande för mig själv och även för de genrer jag skriver som kultur, säger Sofia Rutbäck Eriksson.

undefined
Deckarförfattaren Sofia Rutbäck Eriksson som skrivit böckerna om morden i Arvidsträsk är väldigt glad över stipendiet då den genre hon skriver i inte alltid brukar nämnas i kulturella sammanhang.

I motiveringen till priset nämndes både hennes många deckare, men även boken "Glöm aldrig Tintin" om pojken som blev mördad av sin pappa i Luleå januari 2023. Den skrev hon tillsammans vännen Sanam Gharaee, som var Tintins mamma.

Hur var det att skriva den boken?

– Ända sedan dagen som Tintin dog så hade jag han och hans mamma i tankarna. Vi kände varandra sedan tidigare. Det var annorlunda mot för det jag vanligtvis skriver, men kändes ändå som en naturlig övergång. Det kändes som att det vi ville få fram kom fram. Hon ville få fram kärleken till Tintin och deras vackra relation. Sen har det varit en del i att försöka få igenom en lagändring som är på gång med Lex Tintin, säger Sofia Rutbäck Eriksson.

undefined
Sofia Rutbäck Eriksson skrev boken "Glöm aldrig Tintin" tillsammans med den mördade pojkens mamma.

I höstas släppte hon "Syndare ibland oss" om ett mord i Skärgården mellan Piteå och Luleå. Den första december släpper hon än en gång en deckare i julkalenderformat, "Döden i Julbonaden."

– Nu är det gammelstads kyrkstad som är spelplatsen. Det blir superspännande men med väldigt mycket myspys, säger Sofia Rutbäck Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!