Utställningen Reborn drar igång på lördag. Det är den årliga utställningen där eleverna på möbellinjen ställer ut och även säljer många av sina alster.
Ett välbekant ansikte för många är Kerstin Hansson, sedan decennier tillbaka känd som organist i Älvsbyns kyrka. Nu har hon gått möbellinjen på heltid i ett och ett halvt år och ser många likheter med musiken.
– Att spela är också ett hantverk och att renovera är också konstnärligt. Det behövs mycket tid till förarbete och jag måste säga att det har varit jättekul det här, säger Kerstin Hansson.
Bland Hanssons objekt finns passande nog en orgel som hon renoverat och med glädje river av Psalm 535, "Den blomstertid nu kommer" på.
– Det är faktiskt första gången jag renoverat en orgel. Det fanns toner som inte lät och den har fått ny ytbehandling. När jag skrapade hittade jag också att det var övermålat "guldmedalj 1897". Jag skulle gissa att tillverkaren vann guldmedalj för sitt hantverk med den här modellen eller någon annan på Stockholmsutställningen 1897. Det är en del av det roliga, det är ju kulturminnen. Man hittar flera lager när de är omgjorda, säger Kerstin Hansson.
I verkstan är det full fart inför utställningen. Här hittar man tidigare eleven Jonna Holmqvist som nu jobbar 25% på utbildningen.
– Jag håller på med en fåtölj och så försöker jag hjälpa de andra de här sista skälvande timmarna innan det ska vara färdigt. Det har varit lite panik efter att snickeriet vattenskadades med att få ihop det men det har gått bra, säger Jonna Holmqvist.
Det är inte bara den vanliga möbellinjen som ska ställa ut. I år har man också kvällskurs och de kommer att ställa ut i Galleri K. Birgitta Seb-Olsson från Vistbäcken nålar fast dynan på sin tronstol.
– Jag har gett bort en hel del möbler till folkhögskolan och tänkt att nån gång ska jag vara med själv. Nu såg jag att de hade gjort en kvällskurs så jag hoppade på. Den här tronstolen har min gamla anfader släpat hem till Skåne från Rostock när han var där i affärer, säger Birgitta Seb-Olsson.
Nästa år ska möbellinjen testa en kurs en dag i veckan och en kurs fyra dagar i veckan.
– Det är jättehögt intresse för utbildningen, men man märker att det är tufft nu. Det är inte bara säga upp sig och gå en utbildning längre. Plånboken finns inte. Så då kan man välja att ge sig ut på isen utan att släppa sargen helt, säger Malin Nyström.