Arbetssituationen ohållbar för Älvsbyns skolsköterskor

Skolsköterskornas arbetssituation i Älvsbyns kommun är ohållbar. De utsätts för sådana fysiska och psykiska påfrestningar att det finns risk för utvecklande av ohälsa. Det slår Arbetsmiljöverket fast efter att ha utfört en inspektion hos elevhälsan den 23 oktober.

ÄLVSBYN2009-12-15 06:00
Elevhälsan i Älvsbyns kommun, som bemannas av specialpedagoger och skolsköterskor, sorterar numera under den nya barn- och familjeenheten med Karin Lundberg Bergstedt som enhetschef. Vid Arbetsmiljöverkets inspektion för två månader sedan framkom att skolsköterskorna har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter. Arbetsbördan medför att de inte kan leva upp till mål och förväntningar hos elever, lärare och arbetsgivare, vilket skapar frustration och stressande otillräcklighetskänslor.
"Det framkom att sköterskor bedömer att de utsätts för sådana hälsorisker i arbetet att de valt att vara tjänstlediga för att undvika ohälsa", skriver Åsa Sjöström Ross i Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande till Älvsbyns kommun.
Konkreta krav
Flera av skolsköterskornas arbetsuppgifter är lagstadgade, till exempel hälsokontroller och vaccinationer. Vid inspektionen redovisades en skattning av hur mycket tid som går åt för att utföra alla uppgifter som de ska hinna med på ett läsår. Tidsåtgången hamnade på 1 992 timmar. Den tid sköterskan har till förfogande är 1 840 timmar.
Riskbedömning
Nu kräver Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren ska undersöka arbetsmängden och bedöma riskerna för ohälsa för varje skolsköterska och därefter vidtaga förebyggande åtgärder för var och en.
Vidare kräver tillsynsmyndigheten att arbetsgivaren ska klargöra vilka uppgifter skolsköterskorna ska prioritera/välja bort, samt se till att de har tillgång till stöd och handledning med rätt kompetens.
Förutom brister i skolsköterskornas psykiska arbetsmiljö påtalar Arbetsmiljöverket även flera fysiska problem: Avsaknad av motorvärmare när sköterskorna utför arbete vid olika skolor, samt undermåliga och lyhörda arbetslokaler i Vidsel, Korsträsk och Vistträsk. I Korsträsk har sköterskan till exempel varken tillgång till vatten eller dator i sitt arbetsrum.
Före den 15 mars vill Arbetsmiljöverket ha svar på hur arbetsgivaren åtgärdat de redovisade bristerna i skolsköterskornas psykiska och fysiska arbetsmiljö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om