Juristen Eric Hietala har granskat handläggningen av LVU-fallet i Älvsbyn ur ett arbetsrättsligt perspektiv. Han pekar på flera allvarliga brister i myndighetsutövningen och föreslår bland annat att kommunen ska polisanmäla.
– Jag har tittat på om man har haft en korrekt handläggning och jag konstaterar att man inte har haft det. Sedan kan jag tycka synd om de stackars arbetstagare och politiker som har varit inne i det här. De har inte haft kunskap. Jag rekommenderar polisanmälan, men jag kan samtidigt lida med de här personerna, säger Eric Hietala.
Hur ser du på att kommunen vill avvakta med polisanmälan?
– Det kan jag ha förståelse för. Det kanske kan vara svårt för folk att förstå att jag å ena sidan rekommenderar polisanmälan men å andra sidan tycker synd om handläggarna. Men jag gör det.
Bristerna som Eric Hietala pekar på är bland annat att det skett olaga frihetsberövanden, otillåtna retroaktiva umgängesbegränsningar, oriktiga besked om hemlighållande av vistelseort, brister rörande regelbundna besök i familjehem och brister i enskilda samtal med barnen.
– De misstag som det har stått i tidningen om har mest handlat om socialutskottets beslut om att inte längre ha barnen placerade. Min ingång har inte varit den.
Du har inte utrett lämpligheten att återförena barnen med sina föräldrar?
– Inte det minsta. För det har inte legat på mitt bord.
Hur ser du på att socialutskottet beslutade att återförena barnen utan att göra en ny utredning?
– Min utredning berör inte den frågan, men jag tycker att man borde ha gjort en utredning där.
Föräldrarna anhölls när Eric Hietala var i slutfasen av sin arbetsrättsliga utredning. Han säger att det kom som en stor överraskning.
– Vem fan hade trott att polisen skulle sitta på sån här bevisning i 3-4 år.
Det framkommer i socialtjänstens utredning att pappan var misstänkt för barnpornografibrott i mars 2020. Men enligt Eric Hietala har han inte sett något i handlingarna om vad som hänt med utredningen efter det.
– Den orosanmälan från polisen var från mars 2020. Medan min utredning tar ansats från den 30 september 2020 när barnen omhändertogs. Alltså ett halvår senare.
Det är utifrån det omhändertagandet som Eric Hietala rekommenderar en polisanmälan om olaga frihetsberövande.
– I samband med att barnen omhändertogs den 30 september så gjorde man inte det med stöd av socialtjänstlagen för då krävs att bägge vårdnadshavarna gett sitt godkännande. Sedan har man inte haft förstånd att aktivera LVU, lagen om vård av unga.
Beslut om omedelbart omhändertagande enligt LVU fattas först den 2 oktober.
– Eftersom omhändertagandet saknar lagstöd så landar vi på olaga frihetsberövande. Det här måste en socionom veta.
Andra brister som Eric Hietala pekar på är brister i organisatorisk och social arbetsmiljö och olaga anställningar av obehöriga socialsekreterare.
– Flera socialsekreterare har varit utkastad i ett arbete som de inte har haft utbildning för. Lagen är tydlig med att handläggarna inom socialtjänstens barn och unga ska vara socionom eller annan likvärdig utbildning.
Enligt Eric Hietala räcker det inte med social omsorgsexamen som flera har haft.
– Det håller inte. Lagstiftningen är jävligt tydligt.
Vem anser du är ansvarig för bristerna?
– Då skulle jag vilja backa till 2019 när man tillskapade en myndighetsförvaltning som man kallade Stif, stöd till individ och familj. Där satte man in en stackars enhetschef att vara chef för 35 specialister. De handläggare som har jobbat där har inte haft någon att bolla frågor med. Chefen har inte heller haft utbildning för att arbeta inom socialtjänstens barn och unga med myndighetsutövning.
Eric Hietala lägger ansvar på chefen som anställde personerna, men anser att det främst är ett organisatoriskt problem.
– Man tillskapade en organisation som inte var sund i mina ögon. En stackars chef som ska vara chef för 35 specialister. Jag har sagt till den människan att det inte var inte rätt mot dig heller att sätta dig som chef.
Efter intervjuer med handläggarna rekommenderade Eric Hietala att häva avstängningarna.
– Utifrån mina intervjuer med handläggarna så kan jag konstatera att de inte har gjort det här för att jävlas. De har dragit sitt strå till stacken för att det här inte ska hända igen.