Eftersom Älvsbyns kommun inte vill höja nattpersonalen på Nyberga från tre till fyra går skyddsombudets begäran om åtgärder vidare till Arbetsmiljöverket som planerar att boka ett möte med båda parter. Enligt Arbetsmiljöverkets tillsynsdirektör Anita Israelsson ska ärendet hanteras skyndsamt men inte akut. Utgången är oklar.
- Ett beslut kan bestå i att vi går skyddsombudets väg och stärker utifrån lagtexten. Det händer även att vi avslår en begäran, säger hon.
Myndigheten ska pröva om det finns skäl för vitesföreläggande eller förbud mot verksamhet på äldreboendet.
- Ett vite är till för att få arbetsgivaren att vidta åtgärder istället för att betala vite till staten, förklarar Anita Israelsson.
PT har i flera artiklar skrivit om undersköterskornas försämrade arbetsmiljö sedan kommunen återgått till tre nattpersonal på 51 boende i samband med flytten av korttidsavdelningen Fyrklövern. En besparing på cirka 1,3 miljoner kronor per år. Nattpersonalen menar att den ökade arbetsbelastningen orsakar otillräcklighet, stress och förslitningsskador. De får också ta emot klagomål av äldre som får vänta länge på hjälp.
Stöd från kommunal
Arbetsgivaren menar att det inte finns några uppenbara bevis för att arbetsmiljön väsentligt försämrats. En politisk majoritet i kommunstyrelsen, med undantag för V och FP som ville öka bemanningen, beslutade att återutvärdera situationen i januari månad.
Kommunals huvudskyddsombud i Älvsbyn står bakom nattpersonalens 66a begäran.
- Jag tycker att de borde ha en nattpersonal till, säger Ann-Sofie Wåhlström.