Anton och Oscar vill ha bowl i byn

Anton Lindström, 10 år, och Oscar Sandström, 11 år, är de hittills yngsta kommuninvånarna i Älvsbyn som lämnat in ett medborgarförslag. - Vi skulle vilja ha en bowl i byn, alltså en betonggrop för cykling, helst någonstans i centrum, förklarar de.

Anton Lindström (till vänster) och Oscar Sandström skulle vilja ha en bowl i Älvsbyn."Så nu har vi lämnat in ett medborgarförslag till kommunen om det", berättar grabbarna.

Anton Lindström (till vänster) och Oscar Sandström skulle vilja ha en bowl i Älvsbyn."Så nu har vi lämnat in ett medborgarförslag till kommunen om det", berättar grabbarna.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-09-04 06:00
Anton Lindström och Oscar Sandström har ett fritidsintresse som de delar med många andra unga Älvsbybor: Att trixa och hoppa med cyklarna i gropar eller på speciella cykelbanor med ramper.
- Vi gillar både att hålla på med streetcykling i gropar och att cykla dirt, alltså hoppa i ramper, berättar Anton Lindström, som i likhet med Oscar Sandström och andra extremcykelentusiaster sörjer att Kanis Action Center las ner för några år sedan.
- Jättetråkigt att det inte finns kvar. Där fanns allt man kan önska för oss som sysslar med den här sporten.
Fick låna dator
I dagsläget finns närmaste bowl i Piteå.
- Det går förstås att ta med sig cyklarna på bussen och fara dit, och det har vi gjort också, men det skulle vara mycket bättre om vi hade en egen grop i Älvsbyn, säger Oscar Sandström och får medhåll av Anton Lindström.
När kompisarna cyklade förbi kommunhuset i slutet av sommarlovet fick de en idé:
- Vi tänkte att man kan ju alltid gå in och fråga hur man ska göra om man vill få kommunen att ordna ett ställe för oss som gillar cykling, berättar Anton Lindström.
- Det slutade med att vi fick låna en dator och skriva ett medborgarförslag. Vi skrev att vi vill ha en bowl som i Piteå, fast lite större. Nu är det bara att hoppas att politikerna som bestämmer i kommunen tycker förslaget är bra och säger ja till att fixa det.
Anton Lindström och Oscar Sandström är medvetna om att det kostar pengar att bygga en betonggrop och att kommunens ekonomi inte är den bästa.
- Det skulle räcka om vi fick en dirt, alltså en bana som man bygger av trä, jord och bark. Det är också skitkul, nästan ännu roligare än street, säger Anton Lindström, som tills vidare ser fram mot ett hemmabygge på tomten:
- Pappa ska hjälpa mig sätta upp lite skivor som vi fått från Kanis. Till vintern ska jag prova göra en bakåtvolt med cykeln och landa i snö. Jag längtar redan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om