Ansvariga efterlyser bättre utbildning i psykatri

PSYKVÅRD. "Vi chefer för vuxenpsykiatrin i norra regionen vill uttrycka vår oro för läkarrekryteringen till psykiatrin och för bristerna i allmänläkarnas kompetens beträffande psykisk ohälsa."Så inleds en skrivelse som i dagarna skickats till regeringen, Socialstyrelsens generaldirektör och Anders Milton.

Älvsbyn2006-03-11 00:00
Skrivelsen är ett resultat av ett möte som psykiatrichefer från Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland hade i Umeå förra veckan, där de bland annat diskuterade behovet av långsiktiga strategier för att utveckla psykiatrin.

- Eftersom psykisk ohälsa enligt Folkhälsoinstitutet är det största folkhälsoproblemet i Sverige för närvarande, anser vi att det inte räcker med att göra punktinsatser som de nu pågående samverkansprojekten mellan psykiatrin, primärvården och socialtjänsten, säger Stefan Bergström, divisionschef för vuxenpsykiatrin i Norrbotten.

- Det är en lovvärd satsning från regeringens sida att fokusera på psykiatrin och anslå medel till ökad samverkan, men i ett mer långsiktigt perspektiv måste också läkarutbildningen anpassas så att kunskaperna om psykisk ohälsa blir större än i dag.

Rekrytera och utbilda

Det är framför allt två saker som bekymrar psykiatricheferna i de nordligaste landstingen: Svårigheten att rekrytera utbildade psykiatriker och bristen på psykiatrisk kompetens inom den allmänmedicinska läkarspecialiteten.

- När det gäller rekryteringsfrågan har vi det för närvarande ganska gott ställt i Norrbottens landsting, men vi är lika angelägna som de andra att säkra tillgången för framtiden, säger Stefan Bergström.

- Det är också synnerligen viktigt att de som utbildar sig till allmänläkare får mer kött på benen i fråga om psykiatrisk kompetens, eftersom primärvården i regel är första instans för patienter med psykisk ohälsa.

Två konkreta förslag

I den gemensamma skrivelsen föreslår Stefan Bergström och cheferna för vuxenpsykiatrin i Sunderbyn, Lycksele, Örnsköldsvik, Östersund, Skellefteå och Umeå, samt Norrbottens länspsykenhet i Öjebyn, följande åtgärder:

Utöka AT-tjänstgöringen i psykiatri från tre till fem månader, fördelat på både vuxenpsykiatri och barn- och ungdomspsykiatri, och stoppa in fyra veckors grundkurs i kognitiv samtalsmetodik i allmänläkartjänstutbildningen.

Utöka sidoutbildningen för blivande allmänläkare med minst sex månaders psykiatritjänstgöring och en månads arbete inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Höja vårdkvaliten

Skrivelsen är ställd till Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson, Folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson, Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund, samt regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton.

- Vi hoppas att adressaterna tar till sig våra förslag, eftersom vi tror att det skulle gynna psykiatrins utveckling och väsentligt höja vårdkvaliten för den stora gruppen människor som lider av psykisk sjukdom och ohälsa, säger Stefan Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om