Ansökan om kulturstöd fick nobben

Anser S-ledningen att kristen verksamhet är mindre berättigad till kulturbidrag än en motorklubb? Det frågar sig Ivan Lundberg, pastor i Korskyrkan i Älvsbyn, efter att ha fått nobben om ekonomiskt stöd till ett integrationsläger. - Jag är mycket besviken på Bill Nilsson, säger han.

Pastor Ivan Lundberg konstaterar att vissa föreningar i Älvsbyns kommun tycks ha lättare att få loss kulturpengar än andra. "För oss som jobbar med kristna verksamheter verkar bidragsdörren märkligt nog vara stängd", säger han.

Pastor Ivan Lundberg konstaterar att vissa föreningar i Älvsbyns kommun tycks ha lättare att få loss kulturpengar än andra. "För oss som jobbar med kristna verksamheter verkar bidragsdörren märkligt nog vara stängd", säger han.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-09-03 06:00
När Ivan Lundberg läste i torsdagens PT att fritids- och kulturnämndens ordförande Tommy Lindgren (S) i egenskap av sekreterare i Älvsbyns Motorsällskap fått loss 4 000 kronor till ett hastigt påkommet kulturarrangemang, påmindes han på nytt om hur Korskyrkans ansökan om bidrag behandlats:
- I fjol ansökte vi om ett bidrag till "Internationella vänskapsdagar", ett integrationsläger för asylsökande och invandrare, som Korskyrkan i Älvsbyn anordnar på Arnemarksgården i samverkan med Kristen Samverkan Nord, berättar Ivan Lundberg.
Vände sig till ks
Till arrangörernas besvikelse fick de avslag av fritids- och kulturchef Kjell Tegnelund med motiveringen att det saknades medel för detta.
- I våras lämnade jag in en ny ansökan för femdagarslägret i juli och vände mig till kommunstyrelsen, delvis med tanke på att Älvsbyns kommunalråd Bill Nilsson, som predikat hos oss i Korskyrkan, poängterat vilket värde kommunen sätter på vårt ideella integrationsarbete, säger Ivan Lundberg.
- Till skillnad från Tommy Lindgren var vi ute i god tid med vår ansökan, flera månader före lägret. Jag angav inte någon summa pengar, utan skrev att vi hoppades på "högsta möjliga bidrag" om nu kommunen uppskattar vårt stora och engagerade arbete.
I maj togs ansökan upp i kommunstyrelsen. Ärendet föredrogs av ordförande Bill Nilsson. Han föreslog att Korskyrkans begäran skulle avslås med hänvisning till ett yttrande från Kjell Tegnelund: "Medel till lägerverksamheten borde finnas inom egna organisationen och studieförbund om verksamheten är angelägen."
"Mycket pengar"
- Trist att få det bemötandet, som att kommunledningen inte ser något värde i att vi brinner för att stötta Älvsbyns flyktingar, säger Ivan Lundberg.
- Om vi åtminstone fått ett erkännande för vårt arbete med en beklagan att det inte finns pengar, eller en symbolisk summa på 500 kronor, skulle det känts bättre.
Älvsbyns Motorsällskap fick 4 000 kronor till sitt kulturarrangemang.
- Det är mycket pengar. Det hade täckt en del av kostnaden för bussresan tur och retur för 50-talet lägerdeltagare från Älvsbyn, konstaterar Korskyrkans pastor.
Förbrukade medel
Bill Nilsson säger sig ha förståelse för Ivan Lundbergs besvikelse.
- Men i år förbrukade vi pengarna som avsatts till styrelsens förfogande för att kunna behålla Vidselskolan, så vi har tyvärr inga medel att dela ut, säger han.
Kunde du inte ha bollat över till Fritid & Kultur och begärt en summa från samma påse som ÄMS fick?
- I och för sig, men vi politiker går inte in och styr i detalj på det sättet. Det är en tjänstemannafråga, svarar kommunalrådet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om