Annika Östberg om fängelsetiden

En livsresa om hopp, att inte ge upp och 28 år i amerikanskt fängelse. Annika Östberg som dömdes för dubbelmord i USA, gästade Älvsbyn.

Livsberättelse. Annika Östberg togs emot av kvinnojourens Desiree Berg innan före­läsningen.

Livsberättelse. Annika Östberg togs emot av kvinnojourens Desiree Berg innan före­läsningen.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2016-04-06 21:00

Kvinnojouren Pärlan i Älvsbyn arrangerar föreläsningar ett par gånger per år. På onsdagskvällen var det Annika Östberg som stod på scenen i biografen inför fullsatt salong.

– Vi var några från jouren som såg henne i Luleå i höstas när kvinnojouren där tog dit henne. Vi tyckte det var intressant och så var det många som fick vända i dörren för att det bara var 70-90 platser, säger Desirée Berg.

Annika Östberg är dömd för dubbelmord och dråp och 62-åringen har spenderat 28 år i amerikanskt fängelse.

– Det var på många sätt både positivt och negativt. Jag har fått lära mig vad som är viktigt i livet. Jag brukar säga att jag har levt ett annorlunda liv, men ett rikt liv, säger hon.

Vad är viktigt för dig?

– Människor. Vänner och hur vi behandlar våra medmänniskor oavsett om vi känner dem eller inte. Alla djur och hur vi behandlar dem. Min frihet att kunna välja och min tid med hunden ute i skogen, det är viktigt för mig.

Under hennes strafftid – som fastställdes till 25 år till livstid – var hon beredd på att aldrig mer se Sverige.

– 1985 skrev USA på en överenskommelse med ett flertal europeiska länder om överförning av fångar. Då trodde jag att jag snart var hemma. Men det visade sig att USA kan välja att delta när de vill och inte vill. Så efter 6-7 år gav jag upp och förstod att det aldrig skulle hända, säger Annika Östberg.

Hon var inställd på att sitta livet ut.

– Jag hade accepterat att jag skulle leva och dö där. Jag har haft många vänner som har gjort precis det, så det var ingenting konstigt. Världen utanför murarna slutar att existera, man har ingen kontakt med den alls.

2008 överlämnades hon till Sverige och den 1 maj 2011 blev hon frigiven. Sedan ett par år tillbaka reser hon runt i landet och föreläser om sitt liv.

Hur har tiden varit i Sverige?

– Fantastisk. Jag har köpt mitt eget hem, vilket man kunde tänka sig var omöjligt utan karriär och massa pengar.

Men mycket hinner förändras på 28 år.

– Det var som att vakna ur stenålderstiden att komma ut till mobiltelefoner och internet. Det är mycket att lära sig. Tänk dig själv att aldrig ha sett någonting av det här och helt plötsligt fungerar hela världen med bara det här. En gång i tiden hade man typ femtio nummer i huvudet, nu vet jag knappt mitt eget telefonnummer, säger Annika Östberg.

Förutom föreläsningarna har 62-åringen även skrivit två böcker. Den första är hennes livsberättelse. Den andra handlar om frågor hon får när hon är ute och pratar.

Morden

Restaurangägaren Joe Torre mördades på en parkeringsplats i Stockton i Kalifornien den 30 april 1981.

Han luras av Östberg och pojkvännen att tro att han ska få köpa billigt, stulet kött. När Östberg låtsas plocka fram köttet ur bakluckan skjuter pojkvännen Torre i huvudet. De stjäl hans plånbok och flyr.

Polisen Richard Helbush sköts till döds på Highway 29 i norra Kalifornien natten till den 2 maj 1981 efter att han stannat för att hjälpa paret med en punktering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om