Andningsuppehåll vanligt på natten

Över 200 andningsuppehåll och en puls på 165 gjorde det omöjligt för Per-Arne Standar att få sova ordentligt. Diagnosen sömnapné förändrade 73-åringens liv totalt.

Pigg. Förr vilade 73-åringen ofta på soffan om dagarna. Nu behöver han inte det.

Pigg. Förr vilade 73-åringen ofta på soffan om dagarna. Nu behöver han inte det.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2017-02-24 20:15

"Du snarkar och har sådana där andningsuppehåll om nätterna, det borde du kolla upp". Det fick Per-Arne Standar höra av sin särbo.

När han för tre år sedan fick problem med lederna och besökte sin läkare en gång i veckan gav hon honom återigen rådet att kolla upp det genom att be om en snarkutredning.

Han tog upp snarkningen med läkaren och fick till slut låna hem en testapparat för att undersöka saken.

– Jag levde i tron att om man har andningsuppehåll så märker man det, men det gör man inte, säger Per-Arne Standar.

Det visade sig att Älvsbybon lider av grav sömnapné.

– De sa att jag är ett allvarligt fall. Jag hade 234 andningsuppehåll under testnatten. I snitt varade dem i 30 sekunder, och det längsta var över en minut.

Per-Arne Standar sov 7 timmar och 37 minuter under testnatten och höll sammanlagt andan i två timmar.

– Det är ju konstigt att jag lever över huvud taget. Hade jag haft ett lite klenare hjärta hade jag inte suttit här i dag, säger han.

Pulsen var uppe i 165.

– Kroppen får panik och skickar ut en massa stresshormoner för att få igång andningen, och det frestar på. Jag brukar säga att det var som att åka Vasaloppet varje natt. Jag hade högt blodtryck också, övertrycket var över 220 och undertrycket var 124, säger Per-Arne Standar.

Sömnapné är inget ovanligt – tvärtom. Forskare vid Sömnlaboratoriet på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har i en studie mätt andningsfunktionen hos 800 slumpvist utvalda män och kvinnor i åldern 50-64 år.

60 procent av männen och drygt 40 procent av kvinnorna hade minst fem korta andnings­uppehåll per timme under sömnen.

Trots att så många lider av sömnapné tycker Per-Arne Standar att många läkare glömmer bort sjukdomen.

– Jag upplever att det här är en vit fläck på den medicinska kartan. Det är ju en folksjukdom, men ingen verkar göra något åt det, säger han.

Det finns även forskning som hävdar att det finns ett samband mellan sömnapné och demens.

– Du behöver inte vara läkare för att förstå det. Om du inte andas eller får syre så dör ju hjärncellerna, och hjärnceller som dör kommer inte tillbaka, säger Per-Arne Standar.

Snarkutredningen förändrade 73-åringens liv.

– Jag var så trött på dagarna förut. Jag var tvungen att ta en tupplur på soffan fler än en gång per dag ibland, och körde jag till Luleå kände jag nästan för att ta en tupplur i bilen i Antnäs. Jag fick ett helt nytt liv när jag började använda sömnmasken, säger han

Två av tre får behandling med så kallad CPAP-mask och en av tre får apné-bettskena. Bettskenan är aktuell vid färre andningsuppehåll.

Han blev av med en hel del problem som är vanliga symptom på sömnapné.

– Jag kunde sluta äta min blodtryckmedicin. Jag svettas inte längre som förr på natten, förr kunde jag vakna genomblöt. Dessutom kunde jag vara uppe och kissa tre gånger, en lugn natt. Ofta mycket mer. Nu behöver jag aldrig upp, jag lägger mig efter 23-tiden och vaknar vid 07.00, säger Per-Arne Standar.

Nu föreläser han om sina egna erfarenheter och i hopp om att hjälpa andra.

– Har du en livskamrat eller någon annan som säger att du snarkar, kontakta din läkare och be om en snarkutredening. Det kan handla om liv och död, säger Per-Arne Standar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om