Aminas dotter riskerar könsstympning

Om Amina och hennes barn skickas tillbaka till Nigeria är risken uppenbar att dottern blir utsatt för könsstympning. Före nyår ska Migrationsverket ta beslut i ärendet.- Vi förlitar oss på Guds hjälp, säger Gerd Sandberg.

Gerd Sandberg är en bland många Älvsbybor som engagerat sig i asylsökandes kamp för att få uppehållstillstånd i Sverige. Just nu strider hon för en nigeriansk tvåbarnsmamma, vars dotter riskerar könsstympning om familjen skickas hem.

Gerd Sandberg är en bland många Älvsbybor som engagerat sig i asylsökandes kamp för att få uppehållstillstånd i Sverige. Just nu strider hon för en nigeriansk tvåbarnsmamma, vars dotter riskerar könsstympning om familjen skickas hem.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-12-24 06:00
Gerd och Malte Sandberg är två bland många Älvsbybor som brinner för att hjälpa asylsökande i deras kamp för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Hålla kontakt med advokater, ställa upp med bilskjuts och barnpassning när personerna ska träffa Migrationsverkets handläggare i Boden, kontrollera att livsbeskrivningen som lämnats med hjälp av tolk är korrekt översatt till svenska är några exempel på vad makarna Sandberg brukar ställa upp med.
- Ibland har vi tillåtits sitta med när Migrationsverket utreder ärendet, men vi brukar också se som vår uppgift att gå undan med barnen så att de slipper höra mamma eller pappa berätta saker som är olämpliga att höra för små öron, säger Malte Sandberg.
- Just nu är vi engagerade i Aminas ärende, en ung kristen tvåbarnsmamma från Nigeria, som befarar att hennes dotter kommer att bli könsstympad om de skickas hem.
Vägledande beslut
När Gerd Sandberg nyligen fick höra att Migrationsöverdomstolen tagit ett vägledande beslut att en eritreansk familj ska få uppehållstillstånd på grund av risken för könsstympning, tog hon för givet att det skulle få positiva konsekvenser även för familjen från Nigeria.
- Jag ringde direkt till advokaten för att försäkra mig om att beslutet innebar grönt ljus för våra nigerianska vänner. Döm om min förvåning när hon sa att praxisen förmodligen bara gäller för Eritrea.
- Hur kan det vara på det sättet? Det är ju samma fruktansvärda handling var det än sker i
världen.
Hoppfullt läge
Älvsbybornas engagemang ser ut att ge effekt. Vid ett så kallat introduktionssamtal för tvåbarnsmamman hos Migrationsverket i Boden den 3 december, där Gerd Sandberg deltog som stöd, verkade både advokaten och handläggaren införstådda med familjens situation.
- Det var ett mycket bra möte. Advokaten var väl förberedd och påläst både om Nigeria i stort och Aminas ärende. Handläggaren verkade också inse det orimliga i att avvisa familjen, så nu förväntar vi oss ett positivt beslut före nyår, säger hon trosvisst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om