Ambulans dröjde - ung man avled

En ung man drabbades av andnöd i Älvsbyn den gångna helgen. Den enda tillgängliga ambulansen befann sig dock i Piteå och kom först cirka en halvtimme senare. Då hade mannen redan avlidit.

Älvsbyn2007-11-09 00:00
- Det är en mycket tragisk händelse, men tyvärr kan jag inte svara på hur grabben kunde dö. Vi vet för lite ännu, säger Ronny Grundström, enhetschef för ambulanssjukvården på Älvsbyns vårdcentral.

Ska händelsen utredas på något sätt?

- Nej, det finns inte så mycket att utreda. Vad jag kan se har inga fel begåtts av någon ur personalen. Men vi måste först och främst få veta mer om vad som hänt.

"Vi gör mer än vad vi ska"

Ambulansstyrkan i Älvsbyn består av två ambulanser. Den ena är bemannad mellan 08.00 och 16.00 på vardagar, den andra dygnet runt. Om en olycka inträffar och ingen ambulans finns att tillgå kan även sjukvårdspersonal som bor i Älvsbyn med omnejd ringas efter.

- Men det bygger helt på ett frivillighetssystem och en välvilja hos personalen, man kan säga att vi i dagsläget gör "mer än vad vi ska". Sedan finns det inte så många personer som bor här i närheten som kan ringas efter och ibland är de heller inte hemma, säger Grundström.

Tog 30 minuter

När den unge mannen plötsligt insjuknade under helgen fanns bara en dygnetrunt-ambulans tillgänglig. Vad PT erfar befann den sig i Piteå på väg med en sjukstransport till Piteå älvdals sjukhus. Därför tog det cirka 30 minuter från det att de anhöriga kontaktade SOS Alarm tills dess att ambulansen kunde vara på plats i Älvsbyn. Då hade han redan slutat andas.

- Jag vill egentligen inte alls kommentera det enskilda fallet, men vår organisation ser ut så att vi bara har två ambulanser i Älvsbyn 25-30 procent av tiden. Vårdcentralen stänger klockan 17.00 på vardagar och är helt stängd på helgerna. Även då kan saker hända, det är en skör
organisation.

Ska serva hela länet

Dygnetrunt-ambulansen har sin bas i Älvsbyn, men ska även serva hela länet och har ibland fått åka både till Arvidsjaur och Kåbdalis.

- I bästa fall är vi tillbaka igen i Älvsbyn om cirka två och en halv timma om vi åker iväg för att hjälpa någon, och det är "i den bästa av världar".

Skulle det behövas fler ambulanser och mer personal i Älvsbyn?

- Naturligtvis skulle man inte säga nej till det, det är alltid bra, men det är också en strid om pengar och vi i Älvsbyn är bara en liten enhet i en stor organisation. Kassan är heller inte outtömlig.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om