Den 15 juni 2006 beviljade miljö- och byggnadsnämnden i Älvsbyns kommun dispens från strandskyddsbestämmelserna för två unga medborgare som ansökt om att få bygga ett bostadshus på fastigheten Älvsbyn 26:80. Nämnden motiverade beslutet med att det gäller ett område för samlad bebyggelse och att det citat: "är en del i kommunens förtätning av berört område och överensstämmer med kommunens gällande översiktsplan".
Försvårar inte passage
Vidare hänvisade nämnden till att placeringen av bostadshuset inte försvårar passagen till och från vatten, samt att strandzonen lämnas fri för det rörliga friluftslivets behov och att särskilda naturvärden inte påträffats i området.Naturvårdsverket, som är av en annan uppfattning, överklagade miljö- och byggnadsnämndens beslut till länsrätten. Enligt naturvårdsverket saknas det sådana särskilda skäl som krävs för att medge dispens. Länsrätten gick på naturvårdsverkets linje och upphävde nämndens beslut.
Älvsbyparet gick vidare med ärendet och överklagade länsrättens beslut till miljödomstolen. I sitt anförande skriver paret bland annat att marken där de vill bygga för närvarande nyttjas av en jordbrukare som sår råg, korn och vete på området, vilket medför att marken inte är tillgänglig för fritidsändamål under en stor del av året. De förklarar också att den föreslagna placeringen av huset, cirka 25 meter från stranden, lämnar en remsa på 10-12 meter där allmänheten kan röra sig fritt.
Avgjort i miljödomstolen
Miljödomstolen avslår dock parets överklagan i en dom daterad 23 februari med hänvisning till följande domskäl:"I förarbetena till miljöbalken anges att om ett strandskyddsområde är av särskild betydelse för naturvården eller friluftslivet, bör normalt aldrig strandskyddsdispens medges."
För övrigt ställer miljödomstolen upp på naturvårdsverkets bedömning att det "för platsen i fråga finns ett starkt skydd för att förhindra bebyggelse dels genom strandskyddsbestämmelserna i sig, dels genom att den tilltänkta tomtplatsen är belägen inom ett område som är av riksintresse för naturvård."
Återstår att se om de unga husbyggarna orkar kämpa vidare och överklaga till nästa instans, miljöverdomstolen.