Skolverksamheten har genomgått många förändringar de senaste åren. Lokalt sett handlar det om rektorsrockader, obehöriga lärarvikarier och nya styrdokument. Nationellt sett har nya betygssystem och läroplaner införts.
Skolchefen Jan-Erik Backman upplever att det är de negativa sidorna som fastnar hos Älvsbyborna. Han tar betygsdippen för två år sedan som exempel.
- År 2010 var det lågt meritvärde, jag tror det är det folk relaterar till när de säger att Älvsbyns skulle vara sämre än annat.
Yrkets status viktigt
Skolverkets statistik från förra året bekräftar den bild av lärarkompetensen som Jan-Erik Backman ger. Skolverket har slagit fast att lärartätheten har betydelse för undervisningens kvaliteten, särskilt i elevernas unga år. Lärartätheten och behörigheten i Älvsbyn är högre än riksgenomsnittet.
- Behörigheten på lärare är otroligt bra. Skolan i Älvsbyn är bra och vi har duktiga lärare i verksamheten, säger skolchefen.
Läraren Eva Johansson tycker att yrkets status är en av de viktigaste frågorna att lyfta i Älvsbyn. Hon tror att få personer utanför skolan är medvetna om lärarnas löneläge.
- Ett fåtal lärare med 40 år i yrket kommer upp i en månadslön på 30 tusen brutto. Älvsbyn skulle kunna locka fler behöriga sökande till varje tjänst om lönerna vore bättre, säger hon.