Det är inte första gången som ett beslut likt det som Älvsbyns kommun tagit, dyker upp.
Det är kommunfullmäktige som helt enkelt beslutat att införa ett generellt förbud mot att spela in, filma eller fotografera vid församlingens sammanträden.
Beslutet är undertecknat av kommunfullmäktiges ordförande, Peter Eriksson (S).
Bakvänt
– Ett fullständigt bisarrt beslut, säger en av Sveriges främsta experter på offentlighetsprincipen, journalisten Nils Funcke.
Han anser vidare att det är bakvänt.
– Självklart ska du kunna göra ljudupptagningar eller fotografera på fullmäktigesammanträden. Hela offentlighetsprincipen bygger ju på att det ska finnas insyn i de kommunala beslut som tas, såvida det inte omfattas av uppgifter som det råder sekretess på, säger Nils Funcke.
Experten drar paralleller till insynen i domstolar där det visserligen inte är tillåtet att fotografera, men ljudupptagningar är tillåtet.
Han funderar hur kommunfullmäktige i Älvsbyn resonerar.
– Ska samtliga besökare visiteras för att förhindra att någon spelar in sammanträdet med dagens moderna mobiltelefoner, undrar han.
Hans uppfattning är klar.
"Naggas i kanten"
– Som jag säger, bisarrt, bakvänt och jag har uppriktigt svårt se hur Älvsbyns kommun ska komma undan det här med hedern i behåll, säger Nils Funcke.
Han vill dock inte gå så långt som att anklaga kommunfullmäktige stryper demokratin med beslutet.
– Mötena är ju fortfarande öppna för allmänheten, men det är ingen tvekan om att demokratin naggas i kanten.
Även journalisten Mats Amnell, journalist på Sydsvenskan, höjer på ögonbrynen åt kommunfullmäktiges beslut. Amnell har offentlighetsprincipen som ett av sina specialområden.
– Det låter bedrövligt. Kommunallagen säger ju att möten ska vara öppna. Det här försvårar medierapporteringen, främst frö radio- och TV-journalister.
Han lägger ytterligare en aspekt på det hela.
– Jag tycker det är extra allvarligt eftersom det i dag finns många grupper som inte har dagstidningar. Nej, det här beslutet urholkar demokratin, säger Mats Amnell.
Fick rätt
Älvsbyns kommun är som sagt var inte den första kommunen i landet som tagit liknande beslut.
I april förra året ville de dåvarande ledande moderaterna i Bromölla kommun i Skåne göra likadant. Motiveringen var att stoppa de personer som de ansåg spred förlöjligande bilder på sociala medier.
I maj 2013 förbjöds en politiker från Ölandspartiet att filma kommunfullmäktiges möte i Borgholm. Politikern ville webbsända live från mötet, men visades ut av polis. Han överklagade och Förvaltningsrätten gav honom rätt.
Nils Funcke är tämligen övertygad om att kommunfullmäktige i Älvsbyn skulle få en rejäl bakläxa om någon överklagade beslutet om de begränsningar som fullmäktige beslutat.