"Älvsbyns kulturutbud försämras"
"Var går gränsen för hur stor besparing man behöver göra för att helt rasera en fungerande verksamhet?"Det frågar sig musiklärare Maria Andersson i en skrivelse till Älvsbyns kommunpolitiker angående planerna på att lägga ner musikskolan.
Musiklärare Maria Andersson, här tillsammans med kollegorna Gunnar Ullberg (till vänster) och Magnus Wiklund, påpekar i en skrivelse till politikerna i Älvsbyns kommun att en nedläggning av musikskolans frivilliga verksamhet medför ohållbara tjänster inom den obligatoriska klassundervisningen.
Foto: Britt Lindgren Blom
- Det positiva gensvar vi får vid våra konserter och olika evenemang både inom och utom kommunens gränser visar att det som görs är uppskattat. Det ger också kommunen en god portion reklam och goodwill, säger hon.
- Därför tycker vi att förslaget att ta bort musikskolan i dess nuvarande form är utomordentligt dåligt. Först och främst för de cirka 250 elever som drabbas, men också för Älvsbyns kulturutbud, som starkt kommer att försämras.
Inte med i beräkningen
I en skrivelse till den politiska ledningen förklarar Maria Andersson att musiklärarna är citat: "förkrossade och förundrade över beslutet att lägga ner musikskolan".
- Förutom att Älvsbyns kommun lägger ner en väl fungerande, kostnadseffektiv verksamhet och utarmar kulturutbudet för barn och unga, finns det andra saker som inte tagits med i beräkningen, säger hon och nämner ett exempel:
- I och med att de allra flesta av oss musiklärare arbetar både inom grundskola, gymnasium och musikskola drabbar nedläggningen den totala strukturen av lärartjänster. Det får till följd att många personer försvinner, och de klasstimmar som finns kvar ska läggas ut på cirka 2,0 tjänster musiklärare.
Enligt Maria Andersson innebär detta ohållbara tjänster vad gäller antalet elever per lärare, inte minst med tanke på föräldrakontakter, individuella utvecklingsplaner med mera.
- Schemaläggningen blir ett delikat problem, förutom att gymnasiets estetiska program måste läggas ner eftersom de inte kommer att ha tillgång till den lärarkompetens som finns i dag.
Som kommuninvånare lyfter Maria Andersson fram en annan aspekt, som hon hoppas att de politiska makthavarna ska ta till sig:
- Jag är angelägen om att kommunen inte gör bort sig i andras ögon. Är detta verkligen den bild vi vill visa av Älvsbyn, och till en sådan liten ekonomisk vinst som kanske 600 000 kronor i slutändan?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!