Älvsbyns kommun tar emot flyktingbarn

Snart får 15 ensamkommande flyktingbarn ett tillfälligt hem i Älvsbyn. Efter en lång politisk betänketid sa kommunstyrelsen i måndags definitivt ja till att teckna avtal med Migrationsverket. Frågan är nu var boendet ska placeras.

ÄLVSBYN2010-09-29 06:00
I november i fjol lyfte Älvsbyns integrationssamordnare Anne-Britt Ferreira frågan om att kommunen bör ta emot ensamkommande flyktingbarn. I januari togs ärendet upp i kommunstyrelsen som då ställde sig positiva till att inleda en förhandling med Migrationsverket. Men först i måndags klubbades beslutet definitivt av Älvsbyns politiker.
- Vi ville se samlade dokument och kostnadskalkyler innan vi tog beslutet. Men nu känns det jättebra att vi tagit det här steget, främst på ett humanitärt plan, säger kommunstyrelsens ordförande Bill Nilsson, S.
Drygt sex månader till start
Nu ska avtal skrivas med Migrationsverket och sedan har kommunen sex månader på sig att ordna boende och personal för upp till 15 barn. Ett alternativ som kommunen erbjudits är i Vidsel, där Robert Andersson står redo att starta boendet "Fridhem" (se text intill). Men hittills har man inte nappat och frågan var barnens boende ska ligga är öppen.
- En planeringsgrupp ska tillsättas för att sköta allt från utredning om lämpligt boende till driftsform - om vi ska ha det kommunalt eller på entreprenad, säger kommunchef Magnus Nordström.
"Inte döma ut något"
Integrationssamordnare Anne-Britt Ferreira började i våras utreda boendealternativ i centrala Älvsbyn, men säger att inget är klart i nuläget.
- Vi vill inte döma ut något alternativ, utan ska ha samtal med Migrationsverket i samband med att avtalet skrivs, säger hon och fortsätter:
- I centrala Älvsbyn skulle vi kunna bygga om ett våningsplan i kommunens befintliga bostadsbestånd. Man kan också tänka sig lokalen där Stigens förskola är. Men jag har inte hunnit diskutera kostnader för eventuella ombyggnationer med fastighetsbolaget än.
Boendet kommer att innebära mellan tio och tolv nya tjänster i kommunen.
FAKTA Mottagning av ensamkommande flyktingbarn
De flesta barn och unga som kommer ensamma är från Somalia och Afghanistan. De är oftast pojkar mellan 13 och 17 år.
I Älvsbyn planerar man nu att ta emot upp till 15 barn och unga under tiden de väntar på besked om uppehållstillstånd. Kommunen måste ordna boende med personal dygnet runt, god man till alla barn, barnavårdsutredning samt skolgång.
Kostnaden per år beräknas bli 6 miljoner kronor. Intäkterna räknas till 10,6 miljoner kronor eftersom Migrationsverket ersätter kommunens omkostnader.
Dessutom kan kommunen ansöka om ersättning för extraordinära kostnader och extra kostnader för elever med särskilda behov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om