Älvsbyns kommun polisanmäler inte handläggare

Älvsbyns kommun väljer att inte gå vidare med en polisanmälan för att utreda eventuella tjänstefel. Enligt kommunchefen Anna Lindberg ligger ansvaret på flera nivåer i organisationen snarare än hos enskilda medarbetare eller beslutsfattare.

Handläggarna och beslutsfattare som varit inblandade i LVU-fallet i Älvsbyn mellan hösten 2020 och våren 2023 kommer inte att polisanmälas av Älvsbyns kommun.

Handläggarna och beslutsfattare som varit inblandade i LVU-fallet i Älvsbyn mellan hösten 2020 och våren 2023 kommer inte att polisanmälas av Älvsbyns kommun.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Älvsbyn2023-10-30 10:14

Den arbetsrättsliga utredaren Eric Hietala har rekommenderat Älvsbyns kommun att polisanmäla för misstänkta tjänstefel i samband med hanteringen av LVU-fallet i Älvsbyn från hösten 2020 till våren 2023.

Kommunledningen har valt att avvakta med en eventuell polisanmälan och i ett pressmeddelande skriver nu kommunchef Anna Lindberg att de inte tänker gå vidare med en anmälan.

– Den sammantagna bilden är att ansvaret finns på flera nivåer i organisationen än hos enskilda medarbetare eller beslutsfattare, säger kommunchef Anna Lindberg i ett pressmeddelande.

I augusti presenterades en granskning av LVU-fallet i Älvsbyn mellan hösten 2020 till våren 2023. Granskningen visade att ett antal fel och brister begåtts under åren och kommunen beslutade att lämna tillbaka barnen till sina föräldrar utan att göra någon utredning. Ett antal handläggare stängdes av och en arbetsrättslig utredning tillsattes i september 2023. Efter att handläggarnas involvering klargjorts kunde de återgå i arbete.

– Vi vet att det har varit en svår tid för de avstängda handläggarna. En avstängning är inte en disciplinär åtgärd, men det upplevs så och kollegor och allmänheten kanske också uppfattar det så. Jag ser även att vi hade kunnat hantera avstängningarna på ett bättre sätt, säger Anna Lindberg.

Enligt Anna Lindberg har de enskilda medarbetarna saknat förutsättningarna för att göra ett bra jobb. Älvsbyns kommun skriver i sitt pressmeddelande att de organisatoriska förutsättningarna inte har varit tillräckliga och att en stor enhet med flera uppdrag, många medarbetare och hög personalomsättning inte har möjliggjort ett nära ledarskap.

Kommunen gör även en egen lex Sarah-utredning av LVU-granskningen. En första dragning av rapporten visar att majoriteten av de brister som framkommit redan varit kända av organisationen. Avvikelser har rapporterats och även JO har granskat fallet. Därefter har åtgärder vidtagits.

För knappt ett år sedan påbörjades en omorganisation där enheten delas upp i tre för att på så sätt skapa förutsättningar för ett nära ledarskap. 

– Det är en början, men fortsatta förändringar krävs. Vi ska ha en rättssäker handläggning av ärenden som rör barn och unga i Älvsbyns kommun, säger Anna Lindberg

Hon ger nu socialchefen i uppdrag att åtgärda hur just verksamheten kring barn och unga ska utvecklas vidare. För att säkerställa verksamheten används i dag flera socionomkonsulter, men kommunens ambitionen är att minska beroendet av dessa konsulter. Andra åtgärder som vidtas är att se till att kvalitets- och ledningssystemet ger nödvändigt stöd för en rättssäker handläggning. Enligt pressmeddelandet måste det finnas tydliga kompetenskrav, fokus på barnperspektivet och, om konsulter behövs, en tydlig kravställning.

– Min förhoppning är att vi nu kan jobba vidare och framåt för en bra verksamhet, säger Anna Lindberg.

En annan anledning till att Älvsbyns kommun inte går vidare med polisanmälan är vilka konsekvenser det kan ge för arbetet på individ- och familjeomsorgen.

– Jag hade också med i bedömningen att det kanske bildas tystnadskulturer och att man inte vågar göra avvikelseanmälningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!