Älvsbyns kommun pratade aldrig med de tre barnen innan beslutet att skicka hem dem till sina biologiska föräldrar efter tre år i LVU-vård.
I kommunens Ivo-anmälan slår kommunchefen Anna Lindberg bland annat fast att beslutet strider mot barnkonventionen som slår fast att barn har rätt att uttrycka sina egna åsikter i alla frågor som rör dem.
Nu står det klart att Barnombudsmannen, BO, kallar Älvsbyns kommun till ett möte, vilket P4 Norrbotten var först med att rapportera om.
– Barnkonventionen har varit lag i nästan fyra år. Vi kallar nu Älvsbyns kommun till ett möte för att veta hur man tänkt kring barnkonventionen, säger Elisabeth Dahlin, barnombudsman.
Har ni fått någon respons av Älvsbyns kommun?
– Jag vet inte om vi har fått något svar än, men när vi kallar måste svensk offentlig förvaltning komma. Så ser lagen ut och det har aldrig hänt att någon inte har kommit.
Hur reagerar du som barnombudsman på att Älvsbyns kommun inte pratade med barnet innan LVU upphörde?
– Jag får inte kommentera enskilda fall, men generellt är det så otroligt viktigt att lyssna på barnen och göra dem delaktig i beslut och processer. Om man inte har pratat med barnen hur kan man då göra en bedömning av barnets bästa?
Elisabeth Dahlin konstaterar också att det finns andra lagar som ska skydda barnen när LVU upphör.
– Så sent som förra året gjordes en lagändring för att stärka barn som var placerade, lex lilla hjärtat. Vi ser att det brister i praktiken på många ställen.