Det var under 2018 som socialtjänsten i Älvsbyns kommun inledde en utredning om föräldrarnas tre barn. Två omhändertogs enligt LVU och placerades i HVB-hem medan den yngsta bodde kvar hos ena vårdnadshavaren.
Då de två äldre syskonen enligt socialtjänsten tagit skada av föräldrarnas bristande förmåga var bedömningen att det skulle göras en uppföljning av det yngsta barnet tre månader efter avslutad utredning. Ett beslut som fick en av föräldrarna att anmäla Älvsbyns kommun till Justitieombudsmannen, JO, i april 2019.
"Det är så många felaktigheter och oklarheter i denna utredning så det är svårt att veta var man ska börja", skriver ena föräldern.
Föräldern konstaterade att varken mamman eller pappan blivit erbjuden någon hjälp, att dokumentationen varit felaktig, och att socialsekreterarna varit svår att få tag på. JO beslutade att starta en utredning och kritiserar nu socialutskottet.
"Kommunstyrelsen i Älvsbyns kommun ska kritiseras för att den beslutade om uppföljning utan att det fanns förutsättningar för det. Jag förutsätter att kommunstyrelsen vidtar åtgärder för att det inte ska upprepas."
JO ifrågasätter inte att politikerna i socialutskottet kände oro för det yngsta barnet efter att utredningen avslutats i april 2019. Däremot konstaterar myndigheten att nämnden då kunnat komma överens med vårdnadshavarna om en uppföljning av utredningen, något som inte skedde. Att besluta om uppföljning utan samtycke kräver nämligen att föräldrarna först erbjudits insatser som de tackat nej till.