Bara två får godkänt, nämligen Älvsbyn i Norrbotten och Helsingborg i Skåne. I Norrbotten hamnar Boden och Kalix i en mellangrupp där de är delvis godkända. Resterande kommuner i länet är klart underkända.
- Vi har genomfört tester med rörelsehindrade, dyslektiker, kognitivt funktionshindrade, blinda och gravt synskadade. Det är uppenbart att kommunerna generellt ligger långt efter exempelvis myndigheter vad gället tillgänglighet på sina hemsidor, säger
Susanna Laurin, vd på Funka Nu, i ett pressmeddelande.
Diskriminering
Att endast Älvsbyns kommun i Norrbotten får godkänt är givetvis mycket negativt för de övriga kommunerna.- Det är en form av diskriminering att utestänga vissa människor från viktig samhällsinformation. Men vi ställer gärna upp och tipsar kommunerna hur de kan förbättra sina hemsidor, säger Kurt Hofgren, ordförande i HSO Norrbotten.
Glädjande dock för de ansvariga i Älvsbyn vars hemsida lever upp till den internationella WAI-standarden.
- Med tanke på att vi inte har några stora resurser att lägga på vår webplats känns det givetvis väldigt bra. Vi har medvetet jobbat med att anpassa våra mallar så att vår hemsida ska vara tillgängliga för alla, säger Anna-Lena Jonsson, informatör på Älvsbyns kommun.