Älvsbyns energi inför nya riktlinjer efter granskning

Helena Öhlund blir tillförordnad ordförande i Älvsbyns energi AB efter Thor Viklunds avhopp. Styrelsen sätter nu ned foten för att förbättra rutiner och införa nya policys efter PT:s granskning.

I framtiden ska det inte vara möjligt att spara 120 semesterdagar som Jan Sipola hade gjort när han slutade som vd på Älvsbyns energi för att jobba som konsult åt bolaget. Ett uppdrag som är avslutat.

I framtiden ska det inte vara möjligt att spara 120 semesterdagar som Jan Sipola hade gjort när han slutade som vd på Älvsbyns energi för att jobba som konsult åt bolaget. Ett uppdrag som är avslutat.

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2021-03-07 16:00

Thor Viklund (S) valde att lämna sina ordförandeuppdrag i Älvsbyns energi och kommunfullmäktige efter att det framkommit att han köpt loss förmånsbilar som vd på Älvsbyns energi använt samt godkänt en utbetalning av 600 000 kronor i semesterersättning till avgående vd.

När Älvsbyns energi hade styrelsemöte den 19 februari valdes vice ordförande Helena Öhlund (S) till tillförordnad ordförande till dess bolagsstämman utser en ny ordförande i juni.

"Thor Viklund har meddelat att han lämnar ordförandeposten samt styrelsen. Bakgrunden är att han känt stor press i och med PT:s granskning av Jan Sipolas avgång och inte känner att han har stödet att fortsätta", skriver styrelsen.

På styrelsemötet redogjorde vd Mattias Broström för PT:s granskning av bolaget och enligt honom finns behov av förbättrade rutiner och arbetssätt för att undvika liknande situationer i framtiden. Vd fick bland annat i uppdrag av styrelsen att ta fram en policy för avyttring av egendom i bolaget, något som saknats.

– Det är viktigt att vi har regler som alla känner till och vi behöver en policy i hela koncernen när det gäller avyttringar. Det handlar inte bara om leasingbilar, utan också traktorer, släpvagnar. Ja, all egendom, säger Helena Öhlund.

Hur ser du på det som har framkommit i granskningen?

– Jag blev upprörd och förvånad över saker och ting som har framkommit i granskningen. Sen vet jag att vi alla är människor, men det handlar om att alltid ha det uppdrag man är utsedd till för ögonen. 

Thor Viklund närvarade på styrelsemötet och enligt protokollet tackades han för det goda arbete han har gjort under sina år som ordförande.

– Det han har gjort är inte olagligt, men det är olyckligt. Thor är en mycket duktig politiker och han har alltid sett till bolagets bästa, men han hamnade i en situation där vd fick en hållhake på honom på något sätt, säger Helena Öhlund.

Styrelsen skriver i sitt protokoll att samtliga närvarande är eniga om att föregående vd i och med sitt agerande utnyttjat situationen på ett sätt som kan ifrågasättas.

– Nu har vi ett system som innebär att man inte kan spara semesterdagar på det sätt som han har kunnat som vd och du måste attestera fakturor tillsammans. Vi ser över internkontrollen för att säkerställa att vi gör rätt med bolagets och skattebetalarnas pengar. Det känns också tryggt med den vd som sitter nu, säger Helena Öhlund.

PT har även kunnat avslöja att tjänstemännen på Älvsbyns fastigheter samt Älvsbyns energis vd Mattias Broström fått privat sjukvårdsförsäkring betalt av bolaget. 

– Personligen har jag svårt att se att man ska kunna betala sig före i en sjukvårdskö när det är behovet som ska styra. Sedan har vi många duktiga medarbetare i vår kommunala verksamhet och det är märkligt att utse en grupp som mer värdefull. Vi måste se över de här löneförmånerna, men de som har fått det har ingen som helst skuld i det här. 

Enligt Helena Öhlund är frågan om löneförmånerna något som kommer att diskuteras i koncernledningen.

– Jag kan inte svara på hur det har uppkommit och vem som har lagt in det i avtalen, men det är inget styrelsebeslut som är taget. Vi behöver riktlinjer för det här i framtiden, men samtidigt är det något man har fått under en tid och jag vet inte hur svårt det är att bara plocka bort förmåner, säger Helena Öhlund.

Älvsbyns energi

Älvsbyns energi är ett helägt kommunalt bolag med 18 anställda under 2019 som ansvarar för vatten, avlopp, fjärrvärme, renhållning och gator. Bolaget hade en nettoomsättning 90,6 miljoner kronor under 2019 och gjorde ett resultat efter finansiella poster på 4,1 miljoner kronor. Bolaget har 1 090 fjärrvärmekunder varav 943 är villor. Villamarknaden utgjorde 32 procent av den totala försäljningen under 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!