Kort väntan på ambulans i Älvsbyn

Trots en glesbefolkad kommun har Älvsbyn Pite älvdals snabbaste ambulans och på länsnivå näst snabbaste. Ett resultat av engagerad personal som jobbar bra tillsammans.

Eva Hortlund och Fredrik Lidén höll beredskapen vid ambulansen i Älvsbyn under torsdagen. De blev båda glatt överraskade av det goda betyget.

Eva Hortlund och Fredrik Lidén höll beredskapen vid ambulansen i Älvsbyn under torsdagen. De blev båda glatt överraskade av det goda betyget.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2022-10-13 19:00

Det är Hjärt-lungfonden som tagit fram statistik för de senaste tio åren där de mätt tiden det tar att ta sig till larmet och även om den tiden ökat under de senaste tio åren. Vid hjärtstopp är ett par minuter skillnaden mellan liv och död. Den genomsnittliga tiden i Sverige är knappt 18 minuter, men i Älvsbyn behöver man bara vänta 14 minuter.

– Vi har 90 sekunders inställningstid, så inom 90 sekunder så ska bilen rulla. Och det gör den i de allra flesta fall. Då ska vi hunnit checka av och klä på oss och vara på väg, säger Ann-Jasmine Wikström, teamledare för ambulansen.

Är det hemligheten?

– Vi har jobbat ganska många år tillsammans i den här gruppen också. Jag tror nog det har betydelse att vi är en sammansvetsad grupp. Alla vet vad de ska göra och alla gör vad de ska. Det är ingen som sitter kvar i soffan en stund när larmet går. Sen är det samma att vi lastar och tar oss till och från sjukhuset så snabbt som möjligt för att bemanna ifall det är någon ny som behöver oss, säger Ann-Jasmine Wikström.

undefined
Ambulansen som utgår från Älvsbyns hälsocentral är bland länets snabbaste. Bara Gällivares ambulans är på plats snabbare.

Lite längre har det kunnat ta under pandemin. Är det infektionsrisker inblandat så har de fått klä på sig overaller, munskudd och all annan utrustning som hör till. Men även om responstiden har ökat så är Älvsbyn bland de bästa i klassen även där. De senaste tio åren har responsiden i snitt ökat med 12,4 sekunder varje år. Det är näst lägsta ökningen i länet och kan jämföras med Arjeplogs 33,5 sekunder, Piteås 17,4 sekunder, eller Övertorneås 47,1 sekunder per år.

– Sen är väl förutsättningarna olika mellan kommuner. Men vi har också ofta ganska långa avstånd. När det kommer ett larm kan det lika gärna vara på byn som det kan vara i Vidsel. Men jag tror vi vinner mycket tid på att det inte är något tjorv innan vi åker, säger Ann-Jasmine.

Eva Hortlund har börjat ganska nyligt på ambulansen efter 23 år på hälsocentralen. Hon tycker det känns ganska logiskt att de är snabba då lokalerna är välanpassade.

– Jag vet att det är längre att gå på många ställen men här är man direkt ut. Men sen jobbar vi ganska bra i laget också, säger Eva Hortlund.

Hon får medhåll av sin kollega Fredrik Lidén.

– Ja, vi försöker väl allihopa vara på hugget så gott det går, säger Fredrik Lidén.

I Piteå älvdal är responstiderna i Arjeplog 23,1 minuter, i Arvidsjaur 18,0 minuter, i Piteå 15,1 minuter och i Älvsbyn 14,1 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!