Problemet har fått stor uppmärksamhet i media och de sociala myndigheterna, polisen och olika hjälporganisationer har jobbat för högtryck mot ökad droganvändning och brottslighet. Men nu tar kommunen krafttag mot drogerna. I ett förslag som ska behandlas av kommunstyrelsen på måndag har man fördelat 2,5 miljoner kronor på drogförebyggande och rehabiliterande åtgärder.
Fler sommarjobb
En miljon satsas på fler sommarjobb. Pengarna ger jobb åt 200 ungdomar i tre veckor.- När kommunen sparade pengar som mest för att få ordning på finanserna drog vi in 750 000 kronor på sommarjobben. De lägger vi tillbaka nu med råge. Vi höjer dessutom ersättningen från 35 till 40 kronor per timme, säger Bo Johansson, kommunalråd.
En annan miljon läggs på samverkansförbund för att öka de rehabiliterande insatserna. Det blir en fortsättning av projektet "Unga kvinnor" samt en uppstart av FAS. (Ett samarbete mellan försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialtjänsten)
Ungdomsmottagningen
Ungdomsmottagningen ska utökas med 50 000 kronor. Man undersöker även möjligheten för en ungdomsmottagning i Vidsel.- Efterfrågan på ungdomsmottagningen är stor och vi vill se till att efterfrågan fungerar, säger Bo Johansson.
Blåslampan tilldelas 150 000 kronor. Ett nödvändigt tillägg sedan länsstyrelsen upphört att bidra till verksamheten.
300 000 kronor kommer att satsas på utbildning för föräldrar och lärare.
Pengarna kommer att sättas in från årskurs fyra och uppåt med bland annat föreläsningar. Eva Zetterström jobbar som lokala Brå:s samordnare i Älvsbyn. Tillsammans med Åsa Lundberg. kurator på Älvåkraskolan, håller hon på att utforma en projektbeskrivning för hur man kan utbilda elever, lärare och föräldrar så att droganvändning upptäcks tidigt.
- Det handlar om att veta vilka tecken och symptom man ska leta efter, säger Eva Zetterström.
Kommunen hoppas också på finansieringshjälp utifrån på rehabilitering, där landstinget satsar en miljon kronor och försäkringsdelegationen två miljoner kronor.
Ta tillvara ungdomarna
- Vi har haft överläggningar i kommunen mellan barn- och utbildningsnämnden, socialförvaltningen och kommunstyrelsen och vi är överens om att de ungdomar som har det besvärligt behöver tas tillvara bättre, säger Bo Johansson.Förslaget ska upp till behandling i kommunstyrelsen på måndag och sedan till kommunfullmäktige den 24 april