I början av sommaren påbörjades arbetet i grönområdet med att så frön och plantera växter.
– Om man bara sår så tar det längre tid innan det börjar komma upp någonting, därför planterade vi också. Det är lättare att acceptera för folk om det går lite snabbare att se ut som en äng istället för att det är uppriven mark, säger Erika Groth som också är projektansvarig för kommunens del.
– Det kan ta några år innan det tar sig ordentligt. Man slår ängen på sensommaren varje år och successivt så blir det mer och mer av den här ängstypen, men man måste ha ganska mycket tålamod innan det blir riktigt bra.
Projektet, som heter "Blommande gräsmarker", är ett samarbete mellan Älvsbyns kommun och parkförvaltningen som är en del av det kommunala bolaget Älvsbyns fastigheter. Syftet med ängen är i huvudsak att gynna och förstärka den biologiska mångfalden, i synnerhet pollinerare, samt att informera om slåtterängens betydelse.
Projektet sträcker sig över en treårsperiod och kommer att kosta totalt 436 000 kronor. Hälften av den totala summan, 218 000 kronor, kommer gå till att betala ut löner under hela projektperioden. Den andra hälften går till inköp och finansieras med bidrag från länsstyrelsen. Det som köps in är växter och frön, men även utrustning att slå med, såsom slåtterbalk och insamlare.
– Det finns många gräsklippare men inte så mycket skördeutrustning sedan tidigare. Det är nytt för kommunen att jobba med sådant, säger Groth.
Slåtterredskapen som köps in kommer även att användas på de befintliga ängarna i kommunen.
– Det är tanken. Har man utrustning för att kunna slå så har man möjlighet att sköta gräsmarker på ett lite mer diversifierat sätt, säger Groth och fortsätter:
– Det är därför man satsar på att köpa in det istället för att hyra in någon som slår bara det stället. Då har vi mer flexibilitet.
Hon säger att det är mycket arbete för att sprida information om vad projektet handlar om.
– Det är ganska nytt i det här området och hur man sköter publika gräsytor är något som syns. Vissa tycker det är en fantastisk idé och blir glada medan andra inte blir glada. Det är mycket arbete med att förklara vad det går ut på. Att vi inte klipper vissa områden med flit.