Älvsbyn satsar på fler föräldrakurser

Föräldrar är experter på sina barn, men kan ibland behöva "syresättning" i sitt föräldraskap. Det har Älvsbyns kommun tagit fasta på och erbjuder nu som enda kommun i Norrbotten Cope-kurser för föräldrar till barn i åldrarna 1-18 år.

"Full av kärlek, full av stress" står det på affischerna som Marianne Eriksson (till vänster) och Viktoria Åberg satt upp på många ställen i Älvsbyn. "Det är en inbjudan till Småbarnsliv, en av föräldrakurserna som kommunen satsar på i höst", förklarar de utbildade Cope-ledarna.

"Full av kärlek, full av stress" står det på affischerna som Marianne Eriksson (till vänster) och Viktoria Åberg satt upp på många ställen i Älvsbyn. "Det är en inbjudan till Småbarnsliv, en av föräldrakurserna som kommunen satsar på i höst", förklarar de utbildade Cope-ledarna.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2009-10-07 06:00
I augusti 2008 berättade PT att specialpedagog Marianne Eriksson och textilslöjdlärare Viktoria Åberg gått grundutbildningen i Cope (barn mellan tre och tolv år) och var redo att leda kurser i Älvsbyn för föräldrar med barn i denna åldersgrupp. Båda hoppades redan då att projektet, som finansierades med medel från Myndigheten för skolutveckling, skulle väcka intresse för en utvidgad kommunal satsning på Cope för tonårs- och småbarnsföräldrar.
- Gensvaret på första föräldrakursen var enorm! Vilket engagemang! säger Marianne Eriksson, som numera jobbar inom kommunens nya barn- och familjeenhet.
Gehör direkt
När projektet utvärderades efter en termin visade det sig att de positiva signalerna om Cope spridit sig ända upp på högsta tjänstemannanivå: Såväl kommunchef som socialchef och skolchef hade klart för sig att föräldrakurserna fyller en viktig funktion.
- Så när Marianne och jag presenterade vårt förslag om att utveckla Cope åldersmässigt både uppåt och neråt fick vi gehör direkt, berättar Viktoria Åberg, som arbetar på Parkskolan, men ägnar tio procent av tjänsten till denna kursverksamhet.
Från och med i höst har Älvsbyn sex utbildade handledare och kan som första kommun i Norrbotten erbjuda Cope i tre parallella kurser med olika åldersinriktning: småbarnsliv (ett till tre år), tre till tolv år, samt tonår.
Snart dags
Småbarnsliv är redan igång och leds av Marianne Eriksson och specialpedagog Erika Westerlund.
- Vi har fått ligga i för att få tillträde till ledarutbildningen i Malmö, men det lyckades till slut, konstaterar Marianne Eriksson.
Kurserna för föräldrar till barn mellan tre och tolv år samt tonåringar startar den 8 respektive 6 oktober. Den förstnämnda kursen leds av barnskötare Lisbeth Högnelid och Marina Öberg, som jobbar i kommunens familjeteam. I samma team ingår Eva Lundström, som tillsammans med Viktoria Åberg ska leda Cope för tonårsföräldrar.
Viktig insikt
- Det är både roligt och givande att jobba med Cope, säger Marianne Eriksson och får medhåll av Viktoria Åberg:
- En förälder kommenterade kursen så här: "Det är ju hos oss vuxna det ligger. Det beror på oss." Den insikten beskriver på pricken vad många kursdeltagare kommit fram till. Och fler ska det bli ...
FAKTA Cope
Svenska Cope-föreningen är en intresseförening för det kanadensiska föräldrautbildningsprogrammet Cope - The Community Parent Education Program, som utarbetats av professor Charles Cunningham vid McMaster’s Children’s Hospital i Hamilton, Ontario.
Även om Cope ursprungligen utarbetades för föräldrar till barn med påtagliga problem med utagerande beteende kan det med fördel erbjudas till alla föräldrar som upplever att de har behov av stöd i att hantera typiska vardagsproblem och konfliktsituationer med sina barn.
Syftet med Cope är att ge föräldrar verktyg att förstå och hantera sitt barns beteende och stärka dem i sitt föräldraskap. Ett viktigt syfte är också att förbättra samspelet i familjen och att skapa stödjande nätverk. Programmet har en utpräglat pedagogisk inriktning.
Varje gruppträff är noga strukturerad och avhandlar en strategi. Det kan exempelvis röra sig om hur man uppmuntrar och berömmer sitt barn på ett medvetet sätt för att bryta negativa cirklar i samspelet och för att påverka barnet att bete sig mer följsamt.
Källa: www.svenskacope.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om