Enheten för ensamkommande flyktingbarn, Bros, håller till på Stigarna och har allt som oftast 15 barn på boendet. Tre av platserna är asylplatser, och när något av de tre barnen har fått uppehållstillstånd hamnar de bland de övriga tolv. Det betyder att en av de tolv i den övriga verksamheten roteras ut, samtidigt som Migrationsverket placerar ut ett nytt barn på en av Älvsbyns tre asylplatser. År 2013 tog Sverige emot 2 000 ensamkommande flyktingbarn, i år tog man emot 4 000, och nästa år väntas siffran nå 8 000. I Norrbotten stiger antalet barn från 83 i år till 171 nästa år.
"Det är realistiskt"
Det har gjort att Migrationsverket ökat Älvsbyns asylplatser till nio.
– Älvsbyn skulle kunna ha haft ännu högre, men man tar hänsyn till att Migrationsverket har ett anläggningsboende i Älvsbyn. Den parametern drar ner antalet platser, säger Torsten Fors, integrationssamordnare på länsstyrelsen.
Eftersom de övriga platserna då minskas från tolv till sex riskerar kommunen att ha fler barn än platser, vilket gör att kostnaderna ökar.
– De kommer direkt att gå över femton om de har nio asylsökande med den omsättningen. Så det är nog realistiskt att de ligger på trettio platser eftersom de faktiskt kommer att ha det i verksamheten.
"Som en besparing"
– Det är helt i linje med omsättningen. Man måste tänka att det blir fler som får uppehållstillstånd, men de är fortfarande kvar i verksamheten. Då ökar ju totala antalet hela tiden, säger Torsten Fors.
Men det är inte antalet barn som kostar kommunen.
– Allt det här bygger på att det blir billigare administration både för kommunen och staten. Man får per automatik betalt för de platser som står i överenskommelsen. Har man inte skrivit upp får man återsöka det som överstiger antalet i överenskommelsen, vilket också i sig kostar. Så det blir ju som en besparing administrativt.
"Kommer att öka"
Samtidigt ställer den stora inströmningen större krav på Migrationsverket, vilket gör att hanläggningstiderna blir längre och längre.
– Omsättningen av de här asylplatserna är inte lika stor i dag som den var för bara några månader sedan. På årsbasis har omsättningen varit ungefär två och en halv gånger varje asylplats. Den är nere på en och en halv i dag eftersom handläggningstiden blir längre och längre, säger Torsten Fors.
Migrationsverket har som mål att avgöra de här ärendena på tre månader.
– Nu är det uppe i sex månader, och den kommer att öka.
PT har sökt kommunchef Magnus Nordström utan resultat.