Älvsbyn kan bli nav för livsmedelsproduktion

Region Norrbotten har beviljat en miljon kronor för en förstudie kring möjligheten för Älvsbyn att bli ett nav för hållbar livsmedelsproduktion.

Polarbröd har tagit initiativ för att göra Älvsbyn till ett nav för hållbar livsmedelsproduktion. (Arkivbild)

Polarbröd har tagit initiativ för att göra Älvsbyn till ett nav för hållbar livsmedelsproduktion. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2020-12-15 15:50

Initiativet kommer från Polarbröd, men Älvsbyns kommun är huvudman för projektet. Initiativet kallas Charm som står för centrum för hållbar attraktiv resilient mat- och dryckesproduktion. Förstudien kommer att genomföras under vintern och våren i form av en workshop-serie.

– Vi insåg väldigt snabbt efter branden hur viktigt Älvsbyn är för Polarbröd och vad orten betytt för oss hittills. Därför tycker vi att det är viktigt att engagera fler i återuppbyggnaden med målet att göra Älvsbyn till ett centrum för hållbar livsmedelsproduktion, säger koncern-vd och huvudägare Karin Bodin.

När statsministern kom på besök till Älvsbyn direkt efter branden i augusti diskuterades framtiden för bygden. Då såddes ett frö till detta initiativ.

– Syftet är att skapa en blomstrande livsmedelssektor i Norrbotten. Det känns väldigt inspirerande att kunna skapa någonting tillsammans för framtiden, säger Cindy Kite, hållbarhetschef och innovationssamordnare på Polarbröd.

Beloppet som har beviljats är en miljon kronor. Region Norrbotten har beviljat 500 000 kronor och utöver det satsar Sparbanken Nord 150 000 kronor. Resterande belopp kommer från kommunen och Polarbröd.

– Det är mycket inspirerande att Polarbröd omsätter sina tankar på ett sådant centrum i praktiken och väldigt spännande att få vara en liten kugge under uppstarten, säger Robert Granström, projektledare under förstudien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!