Älvsbyn hjälper familjer i Tanzania

Människorna i Tanzania är i behov av energilösningar för att slippa elda inomhus. Älvsbyns biogas-expert har tagit fram en ny anläggning för familjebruk som en del i kommunens partnerskap med Rombo-distriktet.

Foto:

ÄLVSBYN2015-08-26 21:30

För drygt två år sedan startade Älvsbyns kommun ett partnerskap med Rombo-distriktet i Tanzania. Projektet finansieras av Sveriges internationella centrum för lokal demokrati, ICLD. Tanzania-gruppens önskan var att få hjälp att utveckla jordbruk, skogsbruk och turism.

– Vi valde att börja med jordbruket, och när vi pratade med bönder och byaföreträdare så sa de energi. Folk är i oerhört stort behov av energilösningar, säger projektledaren Britt Hällerstrand.

Efter önskemålet bjöd kommunen in en delegation från Tanzania för att titta på hur man kan jobba med bioenergi och solenergi.

Under 200 dollar

– De var imponerade, men avslutade allt med att säga att det bara fick kosta 200 dollar för att familjer skulle ha råd. Det är ju hopplöst, tänkte vi, säger Hällerstrand.

Men innan man gav upp skickade man ner Jan Öhrvall, som är specialist på biogas och anställd av kommunen, till Tanzania. Han såg att de hade väldigt mycket 200-liters plasttunnor.

Han åkte hem och började arbeta på en biogas-anläggning för familjebruk och till slut fick han ihop en – för under 200 dollar.

– Man bygger en komage som det bildas gas i. Det ger kanske inte all energi för ett hus med tio barn i, men det är en bit på vägen.

"Matas med koskit"

Planen var att röta avfall som majsrester och gräs för att driva anläggningen – men Öhrvall fick tänka om.

– Det finns inget avfall där, man kastar inte bort någonting. Det som inte människorna äter går till djuren, men något avfall blir det inte. Avfallet de har är koskit, så då fick vi förhålla oss till det.

I stället för en torr rötning blev det en våt rötning.

– Det är exakt samma teknik som man har i de här stora bio-gasanläggningarna, men den är i ett miniformat och matas bara med koskit, säger Öhrvall.

Måste isoleras

– Nu är den i exprimentstadiet i Afrika, för det gäller att bygga den på afrikanska tillgångar. En har gått igång ordentligt, på folkhögskolan, och så har vi satt ut en på en flickskola.

Man siktar in sig på skolorna för att så många som möjligt ska se anläggningen. Under vintern är den dock inte tillräckligt isolerad. Temperaturen kan sjunka till 8 grader, och det måste vara en genomsnittstemperatur på 20 grader för att anläggningen ska fungera. Arbetet med att isolera den pågår för fullt.

– Deras behov är att kunna elda i spisen. Säg att man får en låga att brinna ungefär en halvtimme till en timme om dagen, då har man kommit långt, säger Öhrvall.

"Stor miljöinsats"

Han tror inte att anläggningen ersätter veden.

– Men gör man det till ett komplement gör man en väldigt stor miljöinsats. Då minskar man avskogningen, och det påverkas vi av här hemma också, eftersom det är det som delvis skapar klimatförändringarna.

Biogasen bidrar även till en bättre hälsa i Rombo-distriktet.

– Familjen drabbas av att man eldar inne i den lilla hyddan eller huset där man bor. Lunginflammation och KOL är väldigt vanligt där nere, dessutom går de flesta runt med röda ögon efter att ha varit i röken hemma, säger köpmannaföreningens Birgit Nilsson, som också är en del av projektet.

0929–557 23

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om