Orsaken är enligt Uwe Weigel, representent för delägaren Vansbro kommun och ledamot i interimstyrelsen i småkommunernas försäkringsbolag., att de stora försäkringsbolagen generellt visat ointresse för kommuner med färre än 20 000 invånare.
Stora skador och skolbränder antas enligt Weigel ligga bakom att bolagen inte vill försäkra de mindre kommunerna.
- Det har visat sig att när småkommunerna går ut med anbudsförfrågningar till försäkringsbolagen så har man fått väldigt dåligt med anbud, säger Uwe Weigel i en kommentar i Sveriges Radio P4 Dalarna på fredagen.
I Dalarna är Vansbro, Smedjebacken och Älvdalen med. Malung har visat intresse. Uwe Weigel tycker att Leksand, Gagnef, Rättvik och Säter också borde vara med.
Billigare med fler
- Om vi tillsammans också kan bedriva ett säkerhetsarbete kommer förtjänsten vi gör att falla tillbaka på oss kommuner och inte till dom stora bolagen, säger Uwe Weigel.Inledningsvis går varje kommun in med 2 miljoner kronor i aktiekapital, en summa som blir mindre ju fler som ansluter sig.
Förenade Småkommuners Försäkrings AB består hittills av: Askersund, Bengtsfors, Berg, Bräcke, Eda, Essunga, Grästorp, Jokkmokk, Lekeberg, Ockelbo, Ovanåker, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Surahammar, Vadstena, Valdermarsvik, Vansbro, Vingåker, Ydre, Älvdalen, Älvkarleby, Älvsbyn och Ödeshög.
Ekonomiska fördelar
Enligt Kent Stenman, inköpssamordnare i Älvsbyns kommun, medför anslutningen till FSF stora ekonomiska fördelar för kommunen i ett långsiktigt perspektiv:- Framför allt med tanke på att vi har jämförelsevis lite skador i Älvsbyn. Kan vi hålla oss skadefria framöver innebär det att vi som delägare i bolaget betalar försäkringspremien till oss själva och får igen pengarna.
Kommunalråd Bill Nilsson, s, ser positivt på bildandet av det kommungemensamma försäkringsbolaget.
- Det gör det möjligt för en småkommun som Älvsbyn att hantera problemet med de senaste årens rusande försäkringskostnader, säger han.