Älven steg en halvmeter i april, men mer än så blev det aldrig. Våren har varit så kall att snösmältningen inte har dragit igång i fjällen. Det hela påminner en del om som översvämningen 1995 när snösmältningen i fjällen började i slutet av maj.
– Det finns förutsättningar för att det ska bli riktigt mycket vatten. Det är snömängden som kan ställa till det och det är gigantiskt med snö kvar där uppe. Det har varit kallt hela maj och det verkar ska bli det resten av maj också. Slår det då om och blir sommarvärme och regn så går det väldigt snabbt, och någon gång ska värmen komma., säger Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare.
Förra gången som det var riktigt höga vattenflöden var 2018 när älven nådde 5,66 meter i höjd den femtonde maj. Det går så klart inte veta säkert om det blir någon monsterflod eller inte, men SMHI har gått ut med en varning till kommunerna i Norrbotten.
Under onsdagen hade Norrbottenskommunerna ett samverkansmöte tillsammans med länsstyrelsen, SMHI och andra statliga verk om läget.
– Jag gjorde då klart för länsstyrelsen att vi i Älvsbyn vill att de ska höra sig för med MSB om att skicka upp förstärkningsresurser som barriärer, sandsäckar och liknande redan nu så att det redan finns på plats när det smälter, säger Margareta Lundberg.
Kommunens egna verktyg för att följa älvens höjd är till stor hjälp för att följa utvecklingen. SMHI lämnar också löpande rapporter om det hydrologiska läget och hur mycket vatten som finns i snön i fjällen. Skelleftekraft har också bra koll på läget uppe vid Tjeggelvas. Och det finns många privatpersoner som hör av sig till kommunen.
– Äldres erfarenhet är bra att ha och vi tar tacksamt emot samtalen. Det är sånt man kan ha i bakhuvudet och väva ihop med prognoser och diagram. Exempelvis ringde en äldre man som jobbade på RFN -95 som påpekade att det inte alls var mycket snö på området i skogarna då utan det var ungefär som det är nu, säger Margareta Lundberg.
Ser man historiskt på älvens flöde så har det varit stora händelser på 30-talet, 60-talet och 90-talet.
– Finns väl inget vetenskapligt med det, men det skulle ju stämma om det kom en nu också på 2020-talet. Men som sagt, det är jättesvårt att sia om. Men det viktiga är att vi har pejl på läget och hoppas få upp resurser från MSB redan nu ifall att det blir problem framöver, säger Margareta Lundberg.