Älvsbyn hårt drabbat av förseningar 2023

Älvsbyns järnvägsstation ligger topp tio både när det gäller försenade fjärrtåg och försenade regionaltåg under 2023. Om man räknar sammanförseningar var tågen drygt 25 dagar försenade till Älvsbyns station.

I Älvsbyn är fjärrtågen i snitt försenade med 18 minuter och 38 sekunder. Regionaltågen har en genomsnittlig försening på 6 minuter och 15 sekunder.

I Älvsbyn är fjärrtågen i snitt försenade med 18 minuter och 38 sekunder. Regionaltågen har en genomsnittlig försening på 6 minuter och 15 sekunder.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2024-03-10 17:00
undefined
Rikard Granström har många hattar i järnvägsfrågan förutom doktorshatten. Utöver att han jobbar som projektledare för forskning och utvecklingsfrågor på Trafikverkar är han även lokalpolitiker och så klart även en medborgare i Älvsbyn. Han tycker det är extremt tråkigt att statistiken ser ut som den gör.

36976 minuter, eller 25,67 dagar säger statistiken om man räknar ihop förseningarna på alla ankomster till Älvsbyns station. Det innebär en genomsnittlig försening på 12 minuter. Det gör att Älvsbyn hamnar bland de mest försenade stationerna i Sverige. 

2008 skrev Piteå-Tidningen om en Älvsbybo som just doktorerat med en avhandling om hur man ska få tågen att hålla tiderna genom effektivare underhåll av järnvägen. Idag är Rikard Granström projektledare för forsknings och utvecklingsfrågor på Trafikverket, och är folkvald politiker i Älvsbyn för Socialdemokraterna.

– Nu uttalar jag mig däremot som forskare i första hand så att det inte är några oklarheter vilken roll jag iklär mig. Men det man ser är att det finns svårigheter i att vidmakthålla kompetens över tid i underhållet. Det är många olika parter och organisationer som måste lira tillsammans för att få det att fungera, säger Rikard Granström.

Bland problemen finns att underhållsentreprenaderna är både stora geografiskt och över lång tid. Det är svårt att förutsäga vilka arbeten som ska göras i förväg. På stora geografiska områden blir det svårt för Trafikverket att fastställa att allt utförs på rätt plats, i rätt tid och till rätt kvalitet. Det uppstår "informationassymmetri" som man inom forskningsområdet spelteori kallar för "principal agent problem".

– Det är inget unikt problem för trafikverket utan förekommer i alla branscher med motsvarande förhållanden mellan beställare och utförare, säger Rikard Granström.

undefined
I Älvsbyn är fjärrtågen i snitt försenade med 18 minuter och 38 sekunder. Regionaltågen har en genomsnittlig försening på 6 minuter och 15 sekunder.

RIskerna med informationssymmetri är att det leder till vad forskningen i spelteori kallar för "moral hazard".

– Det innebär att en opportunistisk entreprenör kan åstadkomma konkurrensfördelar genom att ta betalt för arbeten som inte är utförda eller inte utförda på rätt sätt. I anbudsförfarandet kan det innebära att en seriös och kompetent entreprenör förlorar anbudet. I nästa skede kan det skapa en situation där alla entreprenörer måste agera opportunistiskt i någon utsträckning, säger Rikard Granström.

Man kan minska det här informationsgapet mellan Trafikverket och entreprenörer genom att lägga mängder av resurser på kontroll.

– Men kontroll kostar pengar. Trafikverket utför sitt uppdrag i enlighet med instruktion och regleringsbrev från riksdag och regering. I slutändan är det våra folkvalda som ställer spelreglerna, säger Rikard Granström.

En fråga som diskuteras mycket i politiken just nu i och med den gröna omställningen och industrisatsningarna i Norrbotten är hur transporter och infrastruktur fungerar inom fyrkanten för att svetsa samman regionen. Med såna risker för förseningar blir det svårt att kunna exempelvis pendla med tåget till en grannkommun.

– På något sätt måste man ha den här driftsäkerheten på en nivå där gemene man ska kunna lita på att komma på jobbet eller ta sig hem i tid för den delen, säger Rikard Granström.

Om du tar av dig din forskarhatt och tar på dig din lokalpolitikerhatt istället. Hur tänker du kring att Älvsbyn är så drabbat av förseningar?

– Ja vad ska man säga. Det är extremt tråkigt att det är så naturligtvis. Frågan är vad vi ska göra åt det? Nu är jag inte inläst på infrastrukturen just här och jobbar inte exakt med de frågorna längre. Men jag har ju en dotter som åker till Umeå regelbundet och allt som ofta är det ju någon slags försening på vägen, så det märks ju av för de som åker tåg, säger Rikard Granström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!