Älvsbyn antar utmaningen att minska koldioxidutsläppen

Som sjätte kommun i Norrbotten har Älvsbyn anslutit sig till projektet att uppfylla EU:s mål att minska koldioxidutsläppen med minst 20 procent senast 2020. I onsdags skrev kommunalråd Helena Öhlund (S) under Borgmästaravtalet om att upprätta en kommunövergripande åtgärdsplan för hållbar energi.

ÄLVSBYN2013-10-31 06:01

Borgmästaravtalet är den europeiska rörelsen som engagerar kommuner som på frivillig väg åtar sig att uppfylla och överskrida EU:s så kallade 20-20-20-mål, alltså att minska växthusgaser med 20 procent, se till att minst 20 procent av energin är förnyelsebar samt öka energieffektiviteten med 20 procent.

Jokkmokk först ut

2010 var Jokkmokks kommun först ut i Norrbotten, tätt följd av Piteå, med att skriva under Borgmästaravtalet. Inom projektet SEAP (ett europeiskt projekt med syfte att implementera åtgärdsplaner för hållbar energi i samverkan mellan kommuner och energibolag) har Jokkmokk åtagit sig att hjälpa fem kommuner i norra Sverige och fem kommuner i Lettland att utveckla energiplaner och ansluta sig till Borgmästaravtalet.

Värdefullt stöd

Sedan årsskiftet har i tur och ordning Skellefteå, Övertorneå, Arjeplog och Kiruna skrivit under avtalet med uppbackning av Jokkmokk.

I onsdags var det Älvsbyns tur att göra detsamma.

– Vi är mycket tacksamma över att Jokkmokk ställer upp och stöttar oss i arbetet som nu ligger framför oss, säger Älvsbyns miljö- och byggchef Ingrid Karlsson.

Energiexpert Wolfgang Mehl är projektledare för SEAP i Jokkmokks kommun. Tillsammans med kollegan Silva Herrmann hoppas han kunna överföra hemkommunens erfarenheter och kunskaper till de nyanslutna kommunerna.

Måste förankras

Helena Öhlund ser Borgmästaravtalet som en utmaning för Älvsbyns del.

– Nu har vi ett år på oss att göra en åtgärdsplan och få den godkänd av EU-kommissionen. Det är viktigt att planen får genomslag i hela kommunen och att den förankras underifrån, så att vi tillsammans åstadkommer ett mätbart resultat, säger hon och får medhåll av Ingrid Karlsson.

Olika samhällsgrupper

– Till att börja med ska vi tillsätta en arbetsgrupp med representanter från flera samhällsgrupper, allt ifrån näringsliv till ungdomar, som ska jobba fram åtgärdsplanen. Visst är avtalet en utmaning, men det är också en möjlighet för oss att komma vidare med intelligent energianvändning och skapa ett miljömässigt hållbart samhälle för kommande generationer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om