Det var förra året som en ung kvinna anmälde en läkare på Älvsbyns hälsocentral. Kvinnan var sjukskriven på grund av depression och ångest och i väntan på besök hos psykiatrin hann hennes sjukskrivning löpa ut. Hon fick därför en jourtid på hälsocentralen för att förlänga sjukskrivningen.
LÄS OCKSÅ: Läkare trakasserade deprimerad patient
Enligt kvinnan var det ett mardrömsmöte på en och en halv timme. Mannen var oprofessionell, antydde att hon var lat och tittade inte ens i journalen och kom också med flera jobbiga frågor och olämpliga påståenden.
– Han var väldigt oprofessionell. Det var som att han försökte vara en hobbypsykolog utan att titta på min journal.
– Jag berättade att jag hade ångest och då tyckte han att om jag får en ångestattack så ska jag hoppa på min pojkvän och ha sex med honom. Då skulle ångesten gå över, berättade hon då för Piteå-Tidningen.
Kvinnan fick träffa en annan läkare som sjukskrev henne direkt och tog med henne till hälsocentralens verksamhetschef Agneta Björk för att anmäla händelsen.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har nu utrett ärendet och finner att det inte finns skäl att rikta kritik mot läkarens bemötande då det inte går att klarlägga de faktiska omständigheterna. Läkaren har inte samma uppfattning om vad som hänt och då står ord mot ord.
I journalen skriver läkaren att de hade ett långt stödjande samtal och gav råd hur patienten skulle kunna hantera problematiken. Han gav råd om träning, yoga och förändrat förhållningssätt. Läkaren uppger i sitt yttrande till IVO att han uppgett "personliga erfarenheter" gällande hur kvinnan kunde öka sitt välbefinnande, men att anmälan innehåller dels rena osanningar, dels förvrängda saker och en del saker tagna ur sitt sammanhang.
Agneta Björk är verksamhetschef för hälsocentralen har också yttrat sig i ärendet och har efter anmälan vidtagit ett antal åtgärder. Björk har under flera tillfällen varit i kontakt med kvinnan och efter första samtalet pratat med den aktuella läkaren. Därefter har diskussioner med aktuell personal skett flera gånger runt det specifika ärendet, men man har även diskuterat teoretiskt runt kommunikation på arbetsplatsen. Till exempel har man diskuterat hur patienter uppfattar eller förstår var sjukvårdspersonalen försöker förmedla.