Ett kommunalt särkrav innebär att även om ett byggföretag följer alla gällande regelverk kan vissa kommuner ibland komma på egna krav som inte finns i lagen.
– Det är ett jättestort problem i branschen. Vi råkade senast ut för detta i Nässjö för ett och ett halvt år sedan där man krävde att elcentralen ska vara på en så låg nivå att den är tillgänglig för den som är rullstolsburen. Samtidigt hamnar den i perfekt höjd för små barn att leka med, säger Kent Johansson, vd Älvsbyhus.
Då Älvsbyhus serieproducerar hus är allt redan beräknat till minsta millimeter. Det blir omöjligt att anpassa sig till sånt som inte finns i reglerna. Istället för att vika sig så gjorde Älvsbyhus upp med kunden och lovade att ta alla kostnader för rättsprocessen. Nässjös samhällsbyggnadsnämnd förlorade hela vägen upp till mark- och miljööverdomstolen som gav husköparna rätt.
– Utifrån ett skattebetalarperspektiv är det oförlåtligt att en kommun med hjälp av en advokatbyrå driver frågan så här långt, men det är ändå bra att särkravsfrågan och lagen prövas, säger Gustaf Edgren, Trä- och möbelföretagens bostadspolitiske expert.
Älvsbyhus utgår ifrån att domen, som inte kan överklagas, blir ett prejudikat.
– Så att kommunerna slutar upp med såna här dumheter. Det här rör hela landet och hela branschen. Branschkollegorna tycker vi har gjort det jättebra och att det gynnat alla, inklusive huskunderna istället för att göra som många andra som böjt sig för kraven, säger Kent Johansson.