God stämning inför första långhelgen för Älvsbyhus

Nu är fabriksgolvet på Älvsbyhus tomt på fredagar. Men personalen är vid gott mod, särskilt då de är många som varit med om lågkonjunkturer förut.

Thomas Westbom konstaterar att det är bra att de får behålla de yngre som kan trigga igång de som jobbat lite längre. Fabrikschef Alexander Pardén säger att snittet varit över 50 på fabriksgolvet annars.

Thomas Westbom konstaterar att det är bra att de får behålla de yngre som kan trigga igång de som jobbat lite längre. Fabrikschef Alexander Pardén säger att snittet varit över 50 på fabriksgolvet annars.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2024-04-12 06:00

Överenskommelsen som Älvsbyhus har gjort är att de kan gå ner på fyradagarsvecka med 88 procent bibehållen lön. Det gör att Älvsbyhus kan dra ner produktionstakten utan att dra ner ännu mer på personal. Den här svängen är de nio som fått gå men utan överenskommelsen hade det blivit åtminstone dubbelt.

– Jag är glatt överraskad över att det varit sådan solidaritet bland oss i personalen. Alla har varit med på det här och det är långt ifrån självklart. Nog blir det här kring tre till fyra tusen kronor mindre i lön så nog har det här stötts och blötts ganska rejält. Har man jobbat länge är det inte uppenbart att man tar den smällen. Jag trodde någon skulle tacka nej, säger Thomas Westbom.

undefined
Alexander Pardén och Thomas Westbom har båda hunnit vara med om lågkonjunkturer förut. De vet att det kommer att vända framöver. "Nu hoppas vi bara det blir så snart som möjligt", säger Thomas Westbom.

– Initialt var det många som tyckte det skulle bli skönt att vara ledig. Det är ju vårvintertiden nu också när man gärna är lite ledig. Men sen blir det ju lite diskussion och funderingar. För egen del känns det mest konstigt utifrån att man hälsar trevlig helg åt folk redan idag på torsdagen, säger Alexander Pardén, fabrikschef.

Westbom fick själv sin guldklocka ifjol så han hade suttit ganska säkert. Men han tycker det är viktigt att behålla de yngre på arbetsplatsen.

– Du vet det måste finnas en blandning. De yngre behövs för att de ska få igång oss äldre. Det ska tävlas lite med ackorden så man tjänar pengar, säger Thomas Westbom.

– Hade vi inte fått till det här så hade snittåldern här ute i fabriken legat på över 50 år. Och vi hade behövt göra såna rockader med att flytta folk från sina vanliga platser till helt nya så nog är ju det här en väldigt smidig lösning då, säger Alexander Pardén.

Pardén har hållit koll och vet att sju de nio som fått sluta redan har andra jobb att gå till på måndag.

– Så det är ju en tröst för dem att de inte går ut i ovisshet, säger Pardén.

undefined
Thomas Westbom och Alexander Pardén timmarna före den första av de kommande långhelgerna då fabriken stänger ner fredagar.

Själv har han hunnit vara med under finanskrisen 2007, och Westbom började runt finanskrisen på 90-talet.

– Så det är ganska lugnt bland personalen. De som jobbat lite längre vet precis hur det är, att marknaden går ner och sen går den upp igen, och kan föra det vidare till de som är lite nyare, säger Pardén.

– Jag hann jobba en månad innan jag blev varslad när jag började här 95. Men det ordnade upp sig. Hade vi inte fått till det här hade det nog varit svårt att trappa upp igen också, och vi tror ju på en vändning. Tycker vi alla tänker ganska positivt, säger Thomas Westbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!