Älvsbyhus börjar med kritiserade ackorden

Personal på Älvsbyhus fortsätter att rasa mot sänkta löner och oschysta mätningar. Till veckan kickar de nya ackorden igång.

Nya hus. Fabriken är ombyggd och produktionen påverkas av nya maskiner. (Arkivbild)

Nya hus. Fabriken är ombyggd och produktionen påverkas av nya maskiner. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Älvsbyn2018-01-12 19:01

I somras påbörjade Älvsbyhus sin hittills största översyn av ackord någonsin – vilket fick delar av personalen att rasa mot en kraftig lönesänkning.

Kent Johansson, vd, hävdade att ambitionen var att jämna ut topparna och dalarna inom företaget och att det inte rörde sig om någon lönedumpning.

Han konstaterade även att uppdateringarna av ackorden var på personalens begäran och att inga nya ackord var spikade utan att översynen skulle fortsätta under hösten.

Enligt nya uppgifter till PT är personalen fortsatt missnöjda över lönesänkningar och en oschyst mätning av ackorden.

GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, har inte tagit ställning fullt ut.

– Det är svårt att veta exakt hur det slår. Det är klart att de som har förlorat lön är de som skriker högst. Det finns de som har gått in på de nya ackorden utan att säga något alls, de är nöjda med hur det har blivit. Så det är svårt att veta exakt förrän alla har börjat med de nya, säger Robert Forsberg, ordförande för den lokala klubben.

I Älvsbyn har man inte gått in på de nya ackorden på grund av att produktionen är för låg för tillfället. Men i Bjärnum och Vålberg har de nya ackorden varit i gång sedan förra veckan.

– De första signalerna på hur det kommer att slå får vi i början av nästa vecka från de andra fabrikerna.

I och med att alla inte har hunnit gå in på de nya ackorden så är det svårt att få klarhet i om lönesänkningarna och lönehöjningarna går jämt ut.

– Jag har svårt att säga om vi är nöjda eller inte förrän fler har gått in på de nya ackorden. Stora gruppen är ju de som är inne på husproduktion, säger Robert Forsberg.

Under hösten har alla haft en minimilön på 180 kronor per timme som kommer att vara kvar tills dess att fabriken är optimerad för den nya generationens hus.

– Det är en nivå som blev överenskommet mellan facket och arbetsgivaren. En nivå som vi båda kunde acceptera.

Det så kallade ”yttreområdet” som exempelvis gör takstolar och ekonomidelar har börjat med de nya ackorden – och när resterande personal gör det påbörjas en åtta veckor lång inkörningstid där de ska finnas tid att justera eventuella felaktigheter.

– Arbetstiderna på de flesta ställena verkar stämma ganska bra. Det kan vara någon miss här och där som ska åtgärdas under utvärderingstiden, säger Robert Forsberg.

Han medger dock att det kan bli svårt att göra alla nöjda i slutändan.

– Det är en risk som finns i den här processen som har varit. Vi når aldrig till den punkten att båda parter blir helt nöjda, en förhandling handlar ju om att ge och ta. Men möjligheten att tjäna motsvarande snittet som var tidigare ska finnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!