Älvsbyfamilj valde lokalproducerat

Lagom till första söndagen i advent flyttade familjen Sundkvist in i sitt sprillans nya Älvsbyhus på Gjutaregatan.- Det känns roligt att få bygga upp ett helt nytt hem tillsammans medan alla ungdomarna bor hemma, säger Monica Sundkvist och får medhåll av maken Pekka.

I fjol levererade Älvsbyhus två nya vinkelhus på området Prästgärdan i centrala Älvsbyn. Snart kommer det tredje nybygget från samma småhusfabrikant att stå klart för inflyttning vid Gjutaregatan.

I fjol levererade Älvsbyhus två nya vinkelhus på området Prästgärdan i centrala Älvsbyn. Snart kommer det tredje nybygget från samma småhusfabrikant att stå klart för inflyttning vid Gjutaregatan.

Foto: Emelie Välitalo

ÄLVSBYN2011-02-03 06:00

Familjen Sundkvist består av Monica, Pekka samt barnen Olle, 19 år, Petter, 17 år, och Ella, 12 år.

- Vi har bott i ett stort tvåfamiljshus med fyra plan vid Medborgargatan sedan 1991. När vi började se oss om efter en mindre bostad i Älvsbyn tittade vi först på färdiga hus, men hittade inget som passade oss, berättar Monica Sundkvist.

- Då föddes idén att bygga nytt istället, eftersom det inte är så stor prisskillnad och man får ett helt annat utgångsläge när det gäller underhåll.

Älvsbyrabatt
Så fick det bli. Att Sundkvists skulle välja en lokal leverantör var det ingen tvekan om.

- Valet stod mellan ett nyckelfärdigt hus från Älvsbyhus eller ett lösvirkeshus. Det som avgjorde saken var att jag inte har tid att bygga så mycket själv och möjligheten till snabb inflyttning, säger Pekka Sundkvist.

- Att Älvsbyhus erbjuder tio procents rabatt till alla kommuninvånare i Älvsbyn påverkade också beslutet. Det gör ju en hel del på totalpriset.

Tomtvalet var redan klart:

- Vi hade turen att få en av de fyra nya detaljplanerade tomterna på Prästgärdan och slog till direkt. Det är lugna kvarter, men ändå centralt, säger Pekka Sundkvist, som tror att det skulle byggas ännu mer i Älvsbyn om tillgången på tomter var större än den är i dagsläget.

Flexibel lösning
Välja husmodell var nästa punkt på listan.

- Vi ville ha ett vinkelhus och bestämde oss för mellanmodellen på 143 kvadratmeter. En sak som var viktig för oss var att de fyra sovrummen skulle vara väl tilltagna, så att alla har gott om plats i sina rum så länge de bor hemma, säger Monica Sundkvist.

- Fördelen med den här planlösningen är att den är flexibel. Då ungdomarna så småningom flyttar hemifrån är det lätt att ta bort väggar och göra om rumsindelningen om vi känner för det.

- Själv är jag särskilt nöjd med att vi har allt på ett plan och att hallen, köket och vardagsrummet består av en enda öppen yta. Det ger en helt annan rymd och känns större än om det skulle vara uppdelat med väggar mellan rummen, tillägger hon.

Snabba ryck
I oktober var grunden klar. Någon vecka senare levererades huset, helt enligt tidplanen.

- Montörerna började på måndag morgon vid sjutiden. Halv tio kunde jag gå runt i alla rum och tänka mig in i slutresultatet. Innan arbetsdagens slut var huset regnskyddat och vid lunchtid på onsdag återstod bara inomhusjobbet. På två och en halv arbetsdag! säger en imponerad Monica Sundkvist och tillägger:

- När det sedan blev dags för inflyttning hittade vi småkartonger med glödlampor till badrums- och utebelysningen. Då insåg vi att husfabriken menar allvar med "komplett".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om