- Vi har lagt ner ganska mycket pengar och arbete på att göra i ordning vägen fram till Frostträsket, berättar intresseföreningens kassör Gustav Eriksson.
- Nu är projektet i stort sett klart. Vi ska bara klippa gräset i sjön.
Populärt fiskeställe
Några som ställt upp med åtskilliga ideella arbetstimmar vid Frostträsket är intresseföreningens ordförande Lars-Ove Lidman och Gustav Eriksson, samt medlemmarna Sune Bergman, Lennart Öhman och Östen Lindgren.- Vi började redan ifjol, men det mesta är gjort i år, säger Lars-Ove Lidman.
Frostträsket är ett populärt fiskeställe. Förutom tillgången på gädda, abborre och mört finns en stor mängd inplanterad regnbåge, som intresseföreningen satt ut. Från och med nu kan även handikappade ta plats på den stora, räckförsedda bryggan och pröva fiskelyckan.
- Fiskekort finns att köpa både hos oss i föreningen och på turistbyrån i Älvsbyn, säger Östen Lindgren.
Viltvårdsstig
Blir fångsten god kan man halstra fisken direkt vid grillplatsen framför det timrade vindskyddet på stranden.- Fast inte just nu eftersom det råder eldningsförbud på grund av torkan, påpekar Gustav Eriksson.
I sommar har Samuel Svanström med hjälp av feriearbetare i två perioder gjort i ordning en viltvårdsstig i området, en spännande skogsstig med fem stationer.
- Här kan man bland annat få se ett gammalt grävlingsgryt, en mårdfälla och en så kallad Värmlandsfälla, alltså en tunnelfälla för räven, berättar han.
- Vid varje station har vi satt upp en informationstavla med fakta om de olika djuren och hur viltvården bedrivs för respektive ras. Jag ska också bygga några bänkar längs stigen för att kunna samla skolklasser och ha lektioner om viltvård i det fria, säger Samuel Svanström, som redan etablerat ett samarbete mellan Jägarnas Riksförbund och några av kommunens skolor.
Flera syften
Petbergslidens intresseförening och Jägarnas Riksförbund hoppas att det nya rekreationsområdet ska användas flitigt av såväl fiske- och naturintresserade privatpersoner som av skolklasser i utbildningssyfte.- Det finns gott om bär i området. Allt står till allmänhetens förfogande, säger Lars-Ove Lidman.