Irene Oja Johansson och Ulf Johansson i Lillkorsträsk, samt Daniel och Ingela Markström i Korsträsk, tar emot medaljen ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholm den 17 mars.
– Det är jätteroligt, förstås, men inget vi strävat efter. Vi gör som vi gör och då blir det som det blir. Vårdar man djuren blir resultaten goda, säger Irene Oja Johansson.
Fjärde generationen
Irene Oja Johansson och Ulf Johansson köpte gården av Ulfs föräldrar 1988. De blev då den fjärde generationens mjölkbönder på gården. De har för närvarande 30 kor. Att hålla korna friska är det bästa sättet att hålla mjölkstandarden på topp, menar Irene och Ulf, som alltid ser till att korna går på bra beten, får bra foder och klövvård. Och förstås sällskap och tillsyn.
– Det är så man upptäcker om korna inte mår bra. Genom att umgås med dem. Då ser man snart om de slutar äta eller om deras allmäntillstånd försämras.
Förutom att producera mjölk bidrar varje mjölkbonde till att skapa ytterligare fem jobb. Det är viktigt, inte minst i glesbygden, säger Irene Oja Johansson som också ser andra fördelar.
– Världens matbehov växer hela tiden och i Sverige produceras den renaste maten i världen. Inte bara för att vår djurhållning är rigorös, utan även på grund av vår rena miljö och vårt rena vatten, särskilt häruppe i norr.
Tidigt stort ansvar
Ingela och Daniel Markström är den tredje generationen som driver sin gård. Daniel fick ett stort ansvar redan som 14-åring då hans pappa dog. Idag har gården 30 kor. Goda rutiner och en god hygien är hemligheten, menar Markströms som sätter en stolthet i att producera god mjölk.
– Visserligen ger mjölk av bra kvalitet bättre betalt, men vi vill också prioritera våra djur och vi tycker om att skapa någonting värdefullt. Dessutom dricker vi mycket mjölk själva, det finns inget som slår mjölken som måltidsdryck. Och varm mjölk med honung är en dunderkur mot förkylning, säger Daniel Markström.
I Norrbotten belönas också Mona och Petrus Isaksson från Kalix med Guldmedaljen.