Fredrik har nämligen sitt namn på patentet för teknologin som drev Spotify och krediteras tillsammans med fyra andra KTH:are som uppfinnare. De var de första att knäcka koden för att kunna strömma musik på internet utan fördröjning.
– Jag kommer ihåg en sak som skedde ganska tidigt som verkligen fick oss att känna att vi hade lyckats. Det var någon som berättade en trollkarl som hade använt Spofity i en magishow. Det var i stil med att han bad publiken nämna en sång, vilken som helst, och så "poof" gick den bara igång. Det är så klart inte ett särskilt bra trick, men just att någon tyckte att det var ett nog häftigt trick att det faktiskt verkade vara magi, då visste vi att vi hade gjort något väldigt speciellt, säger Fredrik Niemelä.
Trodde ni alltid att Spotify skulle bli jättestort?
– Vi var ganska unga och naiva, arroganta kanske till och med, så vi trodde hela tiden att det var jättestort. Sen råkade det bara vara så att vi faktiskt hade rätt. Om man ser tillbaka på det så fattade vi inte alls hur svårt det skulle vara att få avtalen med skivbolagen och där hade det kunnat fallera helt och hållet. De hade kunnat kräva så mycket pengar att det var omöjligt, och då hade det inte spelat någon roll hur bra teknik vi har, då hade Spotify dött där och då. Men vi trodde på det och klarade det, säger Fredrik Niemelä.
I dag bor Fredrik i staden Waco i Texas med sin fru och fyra barn. En bra bit från Västermalm i Älvsbyn där han växte upp och har föräldrahemmet. Han var alltid intresserad av matte, något han väldigt duktig på och tävlade i. 1995 var det dags att välja gymnasium. Tidigare hade alla älvsbybor gått gymnasiet på Strömbackaskolan i Piteå, men nu skulle också Älvsbyn få ett eget gymnasium. Fredrik hade dock sina planer färdiga redan då.
– Jag sökte till mattegymnasiet i Danderyd. Kommunen försökte få mig att gå i Älvsbyn. Det hade säkert varit bra där också men det går inte att jämföra med en nationell elitmatteskola. Så jag flyttade ner till Danderyd i Stockholm. Det var där intresset för datalogin kom, säger Fredrik Niemelä.
Datalogi är vetenskapen och konsten om att skriva effektiva, korrekta och användarvänliga program för datorer. På gymnasiet börjar Fredrik programmera mer och mer. Efter att ha gjort värnplikten i Boden söker han in på datalogiutbildningen på KTH, en femårig utbildning som han gör klart på tre år som kursetta. Han designar till och med nya kurser på KTH.
– En av kurserna är riktigt bra och finns fortfarande kvar. Det handlar om programmering under press, avancerade algoritmer och sånt. När jag designat den var det tänkt att jag skulle vara lärare på den samtidigt som jag gick årskurs tre, men sen så ville jag ju ta kursen också, så en annan professor fick undervisa.
På KTH träffar Fredrik Andreas Ehn och de andra i Spotifyteamet. Fredrik börjar doktorera i datalogi, men efter två år rekryteras han av Ehn till hans projekt Spotify.
– Han rekryterade en bunt av oss till Spotify, det var han som liksom sålde in konceptet och han fick med sig alla de bästa från kullen. Jag rekryterades på "deltid" så att jag kunde fortsätta doktorera samtidigt som jag designade kring protokollet, men det blev väldigt många timmar på Spotify, säger Niemelä.
Tanken var att skapa någonting som inte bara var bättre än cd-skivor, det skulle också vara bättre än att fildelning av musik, som för många var normen i början av 2000-talet.
– Utmaningen var att få uppspelningen omedelbar. Spotify skulle bli bättre än piratkopierat. Det skulle bli bättre än gratis. Vi ville ha känslan av att du redan hade allt på hårddisken, att du bara behövde klicka och så startade låten direkt. Det fanns ingen tjänst som klarade av det då, säger Fredrik Niemelä.
Inspirationen kom från bit-torrent, något som fortfarande används flitigt av piratkopierare. Det gör att musikfilerna delas upp i många små delar och skickas i småbitar från massvis med olika servrar. Problemet är att det inte går att kontrollera vilka bitar man får först, så man måste vänta tills man laddat hem hela filen innan man kan lyssna på musiken, och det är här som Fredrik och gänget på Spotify kunde göra någonting bättre. Istället för att dela upp filerna som man skär en falukorv, så delade man filerna på längden istället, som morotsstavar. På så vis så hade alla av de här bitarna en del av låtens början och man kunde börja spela upp det direkt medans resten av musiken laddade.
Och det var ni först med att komma på?
– Ja vi fick ju patent på det där. Samtidigt så var det en ganska uppenbar lösning när vi väl satte oss ner och funderade över vad vi behövde för egenskaper, säger Fredrik Niemelä.
Sommaren 2007 är Spotify en färdig tjänst, Fredrik lägger in sig själv som användare nummer tre. De slår på servrarna som är inklämda i en skrubb på Östermalm med ett par köksfläktar riktade mot dem från ett öppet fönster. De var allt som behövdes för att leverera blixtsnabb musik till världen under de första månaderna. Fredrik jobbar vidare som chef för produktutveckling på Spotify samtidigt som han fortsätter doktorera tills han bestämmer att det blir för mycket.
– Spotify blev långt mer än heltid. Lätt 80-timmars arbetsveckor och aldrig någon semester. Jag jobbade väldigt hårt och en stor anledning till att jag valde att lämna Spotify var av personliga skäl. Jag ville ha tid med familjen också, säger Fredrik Niemelä.
2010 flyttade han och familjen utomlands. En professorstjänst på Baylor university stod på schemat. Där skulle Fredrik starta upp en utbildning i datorspelsutveckling.
– Det var väldigt kul. Jag fick lära mig grafik och sånt som jag aldrig sysslat med. Jag fick hjälp att komma igång men första året låg jag själv sex veckor framför eleverna. Jag lärde mig själv så att jag kunde undervisa, det var också lite stressigt. Ibland kom det nån fråga om sånt jag inte hunnit med än så då fick jag säga att vi tar det nästa föreläsning, säger Fredrik Niemelä.
Efter tre år hade han designat kurserna och fått igång hela programmet. Men då det bara återstod att undervisa samma sak som han just tagit fram så svalnade intresset. Fredrik tackade för sig och gjorde färdigt allt för överlämning av kursen till universitetet.
I dag så driver han utöver sitt konsultbolag också ett eget företag baserat på systemet "Kattis" som han tog fram under tiden på KTH då han skapade sina egna kurser och för att testa programmeringskompetens. Det har också använts vid programmeringstävlingar och när Spotify skulle rekrytera ny personal.
– Tidigt på Spotify rekryterade vi väldigt mycket. Vi gjorde alla misstag man kan göra. Som att jag trodde att man kunde använda sig av CV, men det är helt värdelöst åt båda hållen. Man kan ha ett jätteimponerande CV men vara helt oduglig, samtidigt som en duktig programmerare kanske inte ens hunnit skriva ett CV, då kan man använda det här för att få en bättre bild av kompetensen.
Fredrik bor kvar i Waco, Texas med sin fru och fyra barn. Han lever ett klart friare liv mot för 80-timmarsveckorna på Spotify.
– Det är en oändlig frihet att jobba så mycket eller lite jag vill. Barnen hemskolas också så för ett tag sedan tog vi familjen och åkte till Israel och Palestina på studieresa ett par veckor. Det är skönt att inte vara bunden till ett särskilt jobb och skolschema. Samtidigt har jag noll av tryggheten som vi värderar i Sverige, inga kunder ger inga pengar. Men det är skönt att vara min egen chef i dag.