Han håller inte med om att köldgränsen inte diskuterats i samråd med kommunen.
– Det samtalades igår med kommunen jämtemot vårt bolag. De frågade vad som var rimliga gränser och då kom vi fram till att 30 minusgrader är en rimlig gräns. Många avtal saknar tydliga gränser så var drar man nivåerna, så det är jättebra att det är en diskussion som kommer fram, säger David Lindström.
De menar att även om det inte står specifikt i avtalet så har de lagen att stödja sig på.
– Där står att vi har en skyldighet att utföra skjutsarna på ett säkert sätt. Om en buss går sönder så kyler det av väldigt snabbt och eleverna har ofta inte särskilt bra kläder. Det känns inte säkert.
Enligt Lindström går fordonen sönder i den kylan.
Är det inte ert uppdrag att i så fall skaffa andra fordon som klarar att köras i Norrbotten?
– Det spelar ingen roll hur nytt fordon man har. Vi har haft Renault, Ford, Volvo och alla möjliga fordonsfabrikat som gått sönder. Vi köpte nyss två splitternya bilar som vi kört 20 30 mil med och idag gick en av dem sönder. Leverantören lämnar inte ens garanti när det är så här kallt. Det finns inte bilar idag som klarar norrländska förhållanden, säger David Lindström.
Är det säkrare att föräldrar kör barnen själva?
– Det blir lite att jämföra äpplen och päron. Det är betydligt enklare att hämta någon från en bil som gått sönder mot för en buss som tar 50 skolbarn, säger Lindström.
Han noterar att ingen klagar när de ställt in skolskjutsarna på grund av halka.
– Och det har hänt många gånger fler än att vi ställer in på grund av kylan. Då är allmänheten mer införstådd att det inte är säkert.
Sedan Älvsby taxi började ha hand om skolskjutsarna för tolv år sedan har de bara behövt ställa in skolskjutsarna en gång tidigare. De menar att det är väldigt ovanligt att det blir så kallt i Älvsbyn. Men sedan 2012 har det varit minus 30 grader ett 70-tal dagar i Älvsbyn enligt SMHI:s mätstation i allt från strödagar till närmare två veckor på raken. Lindström menar att 30-gradersgränsen inte är lika hård som vissa tror.
– Pendlar det mellan 28 och 33 under dagarna kommer vi förmodligen att köra varenda en av de här dagarna. Det går inte säga att vid exakt minus 30 på kommunhuset så ställs allting in. Men är det 30 i Älvsbyn och vi vet att det är 38 i Vitberget kanske vi inte kan köra dit. Sunt förnuft måste spela in, säger Lindström.