Växeln kommer att stänga klockan 19 istället för 22 från söndag till torsdag och bolaget drar ned dygnetruntbemanningen på helgerna till senast 01 och 03 på fredag och lördag.
Taxi har problem med att hålla trafik dygnet runt och styrelsen har därför beslutat att minska öppettiderna drastiskt efter den 1 juni.
- Vi gör det här på prov. Nästa steg är att stänga ned helt och hållet efter klockan fyra och bara köra bokade avtalsresor. Det blir en stor försämring för Älvsbyn, säger Bo Hammarsten, vd för Älvsby Taxi AB.
"Svårt gå runt"
Årsskiftet 2009/2010 beslutade kommunstyrelsen i Älvsbyn att låta länstrafiken ansvara för växeln och upphandla transportörer för färdtjänst. Taxibolaget, som precis investerat 400 000 kronor i ett nytt trafikdirigeringssystem, förlorade tjänsten till beställningscentralen i Överkalix och därmed ersättningen att ha en telefonist anställd.
- Efter att växeln försvann har vi haft det svårt att gå runt, säger Bo Hammarsten.
"En katastrof"
Samtidigt blev taxi påtvingad färdtjänsttransporterna i Älvsbyn, utan upphandling, eftersom bolaget ingått ett tidigare avtal med länstrafiken gällande samhällsbetalda resor från och med 1 januari 2009 och upp till sex år framåt.
I den upphandlingen hade Älvsby taxi bara räknat på transportkostnader till och från sjukhuset.
- Det är en katastrof. Egentligen skulle vi inte vilja köra färdtjänstresorna som det ser ut idag.
Bunden till färdtjänst
Enligt Bo Hammarsten skiljer sig färdtjänst och sjukresor åt.
- Vi förlorar pengar på färdtjänsten eftersom många av våra klienter är väldigt svaga och vi måste hämta dem från sängen. En resa på en kilometer kan ta 40 minuter och vi får ingen hämtningsavgift.
Vad skulle hända om ni vägrar köra färdtjänstresorna?
- Då begår vi avtalsbrott enligt länstrafiken. Vi måste fortsätta gå back på färdtjänsten i tre år innan en ny upphandling.